Felével nőtt a vállalati felvásárlások értéke Magyarországon tavaly

Hírek2022. feb. 11.MTI

A vállalati összeolvadások és felvásárlások (M&A) összértéke Magyarországon tavaly 1,67 milliárd dollárt (520,8 milliárd forintot) tett ki, ami közel 50 százalékkal haladta meg a 2020-as adatot - ismertette Sahin-Tóth Balázs, a budapesti Allen & Overy Kádár Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje a globálisan működő társaság jelentése alapján online sajtótájékoztatón.

Európában a tranzakciók összértéke 2021-ben megközelítette az 1419 milliárd dollárt, ami az elmúlt 14 év rekordja - közölte.

Az M&A ügyletek globális összértéke 5800 milliárd dollár felett alakult, ez 64 százalékkal magasabb a 2020. évi értéknél.

Az ügyvédi iroda jelentése szerint Magyarországon 100 ügylet, Európában több mint 20 ezer M&A tranzakció valósult meg 2021-ben.

Sahin-Tóth Balázs elmondta, hogy a befektetők érdeklődésének a fókuszában a technológiai szektor volt az elmúlt évben, az olyan vállalatok, amelyek digitalizációval foglalkoznak, vagy a digitalizáció meghatározó a működésükben.

Az összeolvadások és felvásárlások piacán az orvosláshoz köthető társaságok iránt is élénk volt a figyelem 2021-ben; ebben a járvány is szerepet játszott - jelezte.

Nagy aktivitás volt megfigyelhető továbbá a pénzügyi szektor területén, globális szinten és itthon egyaránt.

A trendekről beszélve a vezető ügyvéd kiemelte, hogy a fenntarthatósági szempontokat (ESG) figyelembe vevő, átláthatóan és etikusan működő vállalatok iránt egyre nagyobb a kereslet, ezek a jelzők "komoly jelentést kapnak".

A piac összességében "eladói volt", azaz a szerződések megkötésekor inkább az eladóbarát rendelkezések érvényesültek - mutatott rá.

Kitért arra, hogy egyre nagyobb teret nyer a W&I szegmens, amikor egy felvásárlásnál az eladó helyett egy biztosító vállal felelősséget a szerződés teljesülésére, így probléma esetén nincs szükség pereskedésre.

Az MTI kérdésére Sahin-Tóth Balázs elmondta, hogy 2022-ben óvatos becslés alapján legalább 20 százalékos növekedés várható az M&A piacon. Az informatikai szektor dominanciája és az ESG szempontok térhódítása továbbra is meghatározó marad - tette hozzá.

A nemzetközi ügyvédi iroda közel 5500 munkatársat, ezen belül 550 partnert foglalkoztat a világ különböző pontjain működő 40 irodájában.