Óvatosan üdvözölte a Facebook-valutát az angol jegybank elnöke

Hírek2019. júl. 2.Növekedés.hu

A Bank of England kormányzója, Mark Carney egy szakmai fórumon tartott beszédében óvatosan üdvözölte a Facebook digitális valutája, a Libra kibocsátásával kapcsolatos kezdeményezést, olvasható a bbc.com hírportálon.

A kormányzó kijelentette: a megoldás érdemben csökkentheti a pénzforgalom költségeit és nyitottabbá teheti a pénzügyi rendszer egészét, de szabályozottnak kell lennie. A beszédben szólt arról is: az angol központi banknál számlát nyithatnak majd nem-banki szervezetek is. Kiemelte a klímavédelemmel és a fenntarthatósággal kapcsolatos aggályokat.

Mark Zuckerberg és a többi Libra-hívő tag minden bizonnyal örömmel nyugtázta Mark Carney gyors és kedvező válaszát a Facebook közelmúltban közzétett tervére. Tény azonban: Mark Carney nyitottságot mutatott, de együttműködési ajánlatot nem tett. 

A közösségi média esetében a szabályozás késésben van: azt követően igyekszik felzárkózni, hogy a szolgáltatásokat már több milliárdnyi ember használja.

Az angol központi bank kormányzója azt ígéri: gondoskodik arról, hogy a szükséges szabályozás, így a személyes adatok és a pénzmosás kockázata elleni védelem már a virtuális valuta tömeges használatát megelőzően rendelkezésre álljon. 

A Libra Szövetség bejelentette: elkötelezett egy olyan „biztonságos hálózat” létrehozása iránt, amely pénzmosás és csalás elleni programokkal rendelkezik. Hozzátette: a Szövetség nem tárol személyes adatokat. 

A Libra a kibocsátók elképzelései szerint egy olyan valuta lesz, amelyet a közösségi médián keresztül lehet továbbítani, értékét pedig a való élet valutáiból képzett kosárra alapozzák – szemben az úgynevezett kriptovalutákkal, amelyek nem állnak kapcsolatban a tényleges árfolyamokkal.

A Bank of England számlái

Kevesebb figyelmet kapott, mint a Facebook, de állíthatóan fontosabb az a bejelentés, hogy a Bank of England hajlandó lesz számlát vezetni nem-banki intézmények számára is.

Minden kereskedelmi banknak, ahol az állampolgárok pénzügyeiket intézik, számlája van a Bank of England-nál. Ott őrzik tartalék eszközeiket. Ha mód nyílik arra, hogy nem-banki intézmények – például pénzküldő vállalkozások – saját számlát nyithassanak a központi banknál, a pénzforgalom gyorsabb, olcsóbb, megbízhatóbb és könnyebben elérhetővé válik olyan emberek számára, akik nincsenek benne a hagyományos banki rendszerekben. A Bank dolgozik egy olyan nyitott platform alapjain is, amely alkalmas lehet a kisvállalkozások finanszírozására, mondta Mark Carney. 

Klímavédelmi aggályok

A kormányzó szerint a legfontosabb jövőbeni kockázat a klímaváltozás. Ez a kérdéskör Mark Carney kedvenc témája.

A Bank of England a világ első, olyan szabályozó szervezete lesz, amely figyelembe veszi a jövőbeni klímaváltozás hatásainak (áradások, aszályok, terméskiesés, ingatlanokban keletkező károk) költségeit, amikor azt vizsgálja, vajon a pénzügyi intézmények elég erősek-e egy esetleges válság átvészeléséhez. 

Mark Carney kormányzói megbízatása alig több, mint hat hónap múlva lejár. Ezzel a beszédével meghatározta annak a pénzügyi rendszernek a fejlődési irányait, amelyet közel egy évtizedig felügyelt.