Vége a bankoknak? – Saját valutát bocsát ki a Facebook

Hírek2019. máj. 24.Növekedés.hu

A Facebook azt tervezi, hogy jövőre saját kriptovalutát bocsát ki - írja a bbc.com. A 2020-as év első negyedévére egy 12 országra kiterjedő digitális fizetési rendszert készít elő.

A közösségi médiaóriás ez év végén kívánja megkezdeni az első teszteket a GlobalCoin (A világ pénzérméje) névre keresztelt valutával. A projekt részleteiről várhatóan idén nyáron adnak tájékoztatást.

A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg az elmúlt hónapban felkereste a Bank of England kormányzóját, Mark Carney-t és tanácsát kérte a kriptovaluta kibocsátásával kapcsolatos lehetőségekről, illetve kockázatokról. A szabályozási és a működési kérdésekről konzultált az amerikai Pénzügyminisztérium tisztségviselőivel és tárgyalásban áll pénzátutalásokat bonyolító vállalatokkal, így a Western Unionnal is, mert olcsó és gyors megoldásokat keres olyan emberek számára, akik bankszámla nélkül akarnak pénzt küldeni, illetve kapni.   

A közösségi kapcsolatrendszert biztosító vállalat, amely a WhatsApp és az Instagram tulajdonosa is, bízik abban, hogy pénzügyi korlátokat ledöntve és az ügyfél-költségeket csökkentve versenyre kelhet a bankokkal.

A „Project Libra” név alatt futó digitális valutaháló tervéről a Facebook az elmúlt év decemberében adott először tájékoztatást.

A projekt, összefogva bankokkal és valutakereskedőkkel, megteremti annak lehetőségét, hogy az emberek dollárjaikat és más valutáikat a Facebook digitális pénzére váltsák. 

A társalapítók kis csoportja várhatóan a következő hetekben hozza létre a svájci székhelyű szövetséget.

A Facebook a jelentések szerint tárgyalásban áll egy sor online kereskedővel is, akiktől azt várja, hogy a kriptovalutát alacsonyabb tranzakciós díjak felszámítása mellett fogadják el.

A kriptovaluták a blockchain technológián alapulnak. A blockchain információ-csomagok sorozata, így tranzakcióké vagy megállapodásoké, amelyeket hálózatba kapcsolt számítógépek tárolnak.

Ezeket az információkat keletkezésük időrendjében rögzítik. Betekintési joga a felhasználók közösségeinek van, és jellemzően nem központi hatóság, bank vagy kormány kezeli azokat. 

A rendszert úgy tervezték meg, hogy garantálja a felhasználók biztonságát és névtelenségét. A hálózat adatait kívülről nem lehet megváltoztatni vagy ellopni. 

A Facebookot az elmúlt években a felhasználók személyi adatainak kezelése miatt élesen bírálták. A hatóságok így valószínűleg alaposan kivizsgálják, engedélyezhető-e a projekt elindítása. 

E hónap elején az Egyesült Államok Szenátusi és Banki Bizottsága nyílt levelet írt Mark Zuckerberg-nek, amelyben megkérdezte, hogyan fog működni a valuta, milyen felhasználó védelmi megoldásokat fognak felkínálni és hogyan gondoskodnak az adatok biztonságáról.

Feltételezhető, hogy a Facebook és partnerei el kívánják kerülni a valuta árfolyamának szélsőséges ingadozását. Értékét ezért összeköthetik egy, a vezető valutákból alkotott kosár mozgásával. A kosárban jelen lesz az amerikai dollár, az euró és a japán jen.

Ez nem az első alkalom, amikor a Facebook nekifut egy digitális valuta megalkotásának. Egy évtizeddel ezelőtt hozta létre a Facebook Credits-et, egy virtuális valutát, amely lehetővé tette, hogy a közösségi média platformjának applikációival vásárolni lehessen.

A Facebook azonban kevesebb, mint két év után lezárta a projektet, mert az nem tudott lendületbe jönni.

A legkomolyabb próbatétel valószínűleg azonban az lesz, bíznak-e eléggé az emberek a hálózatépítő óriás vállalatban és hajlandóak lesznek-e pénzüket a Facebook digitális jeleire váltani. 

A Facebook jelenleg a kormányokkal, központi bankokkal és hatóságokkal folytatandó tárgyalások kezdeti szakaszában jár. A vállalathoz közel állók elismerik, hogy bármilyen kriptovaluta hálózatot az új év kezdetéig elindítani merész célkitűzés.

A digitális valuták legnagyobb vonzereje a bankok és a nagy vállalatok számára a háttértechnológia. A blockchain a banki rendszerek kikerülésével felgyorsítja és olcsóbbá teszi az átutalásokat.

A Bank of England korábbi kormányzója, Lord King két évtizeddel ezelőtt figyelmeztetett:

a központi bankok jelentéktelenné válhatnak, ha az emberek elkezdik úgy használni a digitális valutákat, ahogyan ma a hétköznapi pénzzel teszik.

David Gerard blockchain szakértő szerint a Facebook saját fizetési rendszerének megalkotásával értékes pénzköltési adatokhoz juthat.

Kérdésesnek tartja azonban, hogy szüksége van-e a közösségi médiaóriásnak egy saját kriptovaluta létrehozására. Jobban tenné, véli a szakértő, ha a Facebook egy olyan platformot alakítana ki, mint a PayPal, ahol van mód hagyományos valuták utalására.

A kriptovaluták érzékenyek az árfolyamok változásaira, ami David Gerard szerint megakadályozhatja a Facebook saját valutájának sikerét.

A hétköznapi emberek nem akarnak egy olyan valutával foglalkozni, amelynek állandóan, nagymértékben ingadozik az árfolyama.

Garrick Hileman, a London School of Economics egyik kutatója azonban úgy gondolta: a GlobalCoin projekt a kriptovaluták rövid történetének egyik legfontosabb állomásává válhat.

Óvatos becslése szerint napjainkban mintegy 30 millió ember használ kiptovalutákat. Ezt a számot lehet összevetni a Facebook havi 2,4 milliárd felhasználójával.