Pénztárcabarát iskolakezdés címmel kampányt indít a jegybank

Hírek2023. aug. 1.MTI

Pénztárcabarát iskolakezdés címmel fogyasztóvédelmi edukációs kampányt indít az Magyar Nemzeti Bank (MNB) az őszi iskolakezdés előtt álló családok és a felsőoktatási tanulmányaikat kezdő hallgatók pénzügyi döntéseinek támogatására - írja a jegybank.

A közlemény szerint akár 232 ezer forint egészség- és önsegélyező pénztári beiskolázási támogatást is igénybe vehetnek az őszre készülő, családi támogatásra jogosult pénztártag szülők, ennek ötödét, 46 400 forintot szja-kedvezményként visszakaphatnak - olvasható az MNB fogyasztóvédelmi edukációs kampányának honlapján, amellyel a családok és fiatalok számára kíván hasznos pénzügyi tanácsokat adni összefoglalókkal, infógrafikákkal.

A pénztári támogatás az óvodásoktól egészen a 25 év alatti, felsőoktatási tanulmányaikat folytató diákok után vehető igénybe. A kisebbeknek ruházatra, taneszközökre, tankönyvekre, a nagyoknak akár a felsőoktatási tandíjra, kollégiumi vagy albérlet-költségekre is.

Az igénybevétel feltétele egyebek közt a tanintézmény látogatásának igazolása, a tanév első napját legfeljebb 15 nappal megelőző vásárlási számlák becsatolása, illetve, hogy a pénztári megtakarítás előzőleg legalább 180 napja legyen a számlán.

Iskolakezdés előtt érdemes előzetesen tájékozódni az igénybe vehető állami, önkormányzati vagy munkáltatói támogatásokról, illetve - egyetemi hallgatóknak, főiskolásoknak - a lehetséges pályázatokról - írták.

Hitelfelvételnél célszerű több bank hitelajánlatát összehasonlítani, a felsőoktatási hallgatóknak pedig ajánlatos tájékozódni a Diákhitel felvételeiről - tanácsolták.

A felsőfokú tanulmányokat kezdők számára a bankszámlaválasztáshoz az MNB Számlaválasztás tudatosan Pénzügyi Navigátor füzete, valamint a pénzintézetek aktuális bankszámláit bemutató Bankszámlaválasztó programja nyújthat segítséget - írták.