PM-államtitkár: a kormányzati intézkedések is hozzájárultak a magyar gazdaság bővüléséhez

Hírek2022. feb. 16.MTI

A gazdaság szereplőinek alkalmazkodó képessége és a kormányzati intézkedések is támogatták a magyar gazdaság növekedését, ez utóbbiak több mint 10 százalékponttal járultak hozzá a 2021-es bruttó hazai termékhez - mondta a a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügyekért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) GDP-re vonatkozó közlésére reagálva.

A KSH kedden hozta nyilvánosságra, hogy Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2021-ben 7,1 százalékkal növekedett az előző évihez viszonyítva, 2019-hez mérten 2,1 százalékkal nőtt.

Gion Gábor a kormányzati intézkedések közül példaként említette a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramját és kötvényprogramját, ezek nagyon kedvező finanszírozási konstrukciót jelentettek, valamint a magyar kormány beruházásösztönző, illetve vállalkozásokat támogató programját.

Az államtitkár szerint a tavalyi év második felében a gazdasági növekedésnek egyetlen nagy fékezője volt: az, hogy ellátási láncokban zavarok jelentkeztek.

Gion Gábor ezt azzal magyarázta, hogy mindenütt a világon egyszerre próbálják újraindítani a gazdaságot, illetve elkezdtek készletezni azok is, akikre ez addig nem volt jellemző. Így mindenből hiány keletkezett, ami az inflációnak sem tesz jót.

Véleménye szerint az ellátási láncok az idén az év közepe táján stabilizálódhatnak. 

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta: az idei évet tekintve jelenleg 5,9 százalékos gazdasági növekedést látnak előre.