Egyértelműen használ az öngondoskodási kedvnek az állami szja-visszatérítés

Pénzügy2022. feb. 16.HP
A rovat támogatója:

Az OTP Bank, a Groupama Biztosító és az OTP Nyugdíjpénztár online kerekasztal beszélgetést tartott a nyugdíjmegtakarításokról és a biztosítói tendenciákáról. Mutatjuk a fontosabb megállapításokat.

A növekedés.hu kérdésére, miszerint hogyan tudják ösztönözni az ügyfeleket, hogy megtakarításaikat ne készpénzben vagy lekötés nélkül folyószámlán tartsák, Nyitrai Győző, az OTP Bank Daily Banking Tribe igazgatója elmondta, igyekeznek az ügyfeleknek komplex pénzügyi tervezési szolgáltatást biztosítani. Így az ügyfelek eldönthetik, hogy melyik megtakarítási termék a legmegfelelőbb számukra.

2021-ben több mint 180 ezer ügyfelének biztosította az OTP Bank ezt a szolgáltatást, ami interneten is elérhető volt. Pozitívum, hogy tavaly már 20 százalékkal többet fizettek be a nyesz számlára az ügyfelek, mint tavaly előtt.

A kérdésre válaszolva Gönczi Erika, a Groupama Biztosító bankbiztosítási főosztályvezetője kifejtette, a jelenlegi inflációs környezetben nem tudatos döntés befektetési szempontból, ha készpénzben tartjuk a pénzünket. A nyugdíjbiztosítási termékek például kiváló lehetőséget nyújtanak az ügyfeleknek és hosszú távon versenyképes hozamot biztosítsanak. A Groupama és az OTP Bank által közösen kínált portfóliók folyamatosan jó hozamokat érnek el.

Ezt jól mutatja, hogy több mint ezer hazai biztosítói eszközalap közül 2021-ben hat eszközalap kategóriában is első helyen végeztek és már ötödször az év biztosítói díját is elnyerték.

Öngondoskodási index

Nyitrai Győző, az OTP Bank Daily Banking Tribe igazgatója rávilágított, az öngondoskodási index alapján nem volt érdemi elmozdulás az ügyfelek megtakarításokhoz és nyugdíjkérdéshez való viszonyában.

A napjainkban megfigyelhető nyugdíjparadoxon abból adódik, hogy a megkérdezetettek kétharmada szerint nem lesz elég a nyugdíjuk, ugyanakkor csak egyötödük rendelkezik elegendő megtakarítással.

A megkérdezettek 40-45 százaléka otthon tartja a megtakarítását készpénzben. A jelenlegi inflációs környezetben ez problémát jelent, hiszen így elértéktelenedik a megtakarításuk. 40 százalék azok aránya, akik kitűznek maguk elé hosszabb célokat, és tudatosan tervezik a megtakarításaikat. Ők alapvetően a nyugdíjas évekre és a gyermekekről való gondoskodásra gyűjtenek tudatos portfólió építéssel. A tervezés azonban csak az első lépés. A megvalósításnál van egy újabb szakadék.

Mindössze 6-7 százalék azok aránya, akik ténylegesen rálépnek az útra és elkezdik a megtakarítást. Magyarország sajnos utolsók között van az OECD országok közül e tekintetben.

Az OTP Csoport mindent megtesz annak érdekében, hogy segítse az ügyfelek öngondoskodását.

Nyitrai Győző szerint fontos, hogy időben kezdjük el a megtakarítást, hiszen a kamatos kamat hatása azoknak kedvez, akik korábban elkezdenek megtakarítani.

Nyugdíjpénztári megtakarítások

Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója rámutatott, az önkéntes nyugdíjpénztár ideális belépő termék, amely a lakosság körében az egyik legnépszerűbb befektetési forma.

Az elmúlt év jól alakult, több mint 16 ezer új tag csatlakozott az OTP nyugdíjpénztárhoz. A kezelt vagyon év végére pedig elérte a 353 milliárd forintot. Szintén kedvező, hogy a munkáltatói tagok 12 százalékkal növelték a befizetéseiket a tavalyi évben.

A nyugdíjpénztárak megközelítőleg egymillió főt fednek le. A 4 millió munkavállalóval kalkulálva bőven van még növekedéshez tér.

A tapasztalatok alapján az ügyfelek belépését segítené a gyorsabb, összehasonlítást segítő platform.

Az OTP Banknál gyakorlatilag néhány doboz cigaretta árából már el lehet kezdeni egy harmincéves megtakarítási programot – mondta el Nagy Csaba.

Bankbiztosítási piac

Budai József, az OTP Bank Bankbiztosítási főosztály főosztályvezetője kifejtette, az öngondoskodás komoly felelősség, hiszen gondoskodnunk kell magunkról és a szeretteinkről.

Az OTP rugalmas megoldásokkal segít, hogy az ügyfelek megtalálják a számukra legmegfelelőbb biztosítási lehetőséget a lehető legalacsonyabb költség mellett.

A legfrissebb felmérések szerint az ügyfelek 16 százaléka rendelkezik élet és nyugdíjbiztosítási termékkel.

Az életbiztosítás az egyik legnépszerűbb biztosítási termék napjainkban. Az egyéb biztosítási termékek iránt is nőtt a kereslet, bár a lakosság óvatosabb lett a koronavírus következtében. Az ügyfelek hozzáállása ugyanakkor javuló trendet mutat.

A chatszolgáltatások és online szolgáltatások iránt megnövekedett az igény az elmúlt időszakban. Ez szintén a járványra vezethető vissza.

Budai József szerint érdemes felmérni a kockázatokat és akár több biztosítási termékkel is rendelkezni. Legyen szó akár hitelfedezeti megoldásokról, lakásbiztosításról vagy életbiztosításról.

Biztosítások

Gönczi Erika, a Groupama Biztosító bankbiztosítási főosztályvezetője rámutatott, 2014 óta nagymértékben emelkedett a nyugdíjbiztosítások népszerűsége. Egyre többen egyre nagyobb megtakarítással választják ezt a formát.

A járvány hatására azonban voltak olyan időszakok, amikor kisebb volt az ügyfélforgalom. A koronavírus időszakában az emberek ugyanis az aktuális kiadásaikra költötték a tartalékaikat és kevésbé volt fókuszban a nyugdíjbiztosítás.  A forgalom azonban a várakozásaik szerint újra felfut.

A lakosság 11 százaléka a közeljövőben nyugdíjcélú megtakarítást szeretne indítani, illetve erre a lakosság harmada nyitott lenne.

Jelenleg közel 400 ezer nyugdíjbiztosítás van a piacon.

Fontos látni, hogy a nyugdíjbiztosítás magas szintű védelmet nyújt az ügyfelek számára. Emellett lehetőség van kedvezményezett megjelölésére is. A nyugdíjbiztosításokhoz kialakítanak továbbá céldátum eszközalapokat. Ezen alapok a futamidejük korai szakaszában magasabb hozamot céloznak meg, míg később a biztonságosabb eszközökbe fektetnek és a hozam védelme kerül fókuszba.

A válaszadók szerint már 30 év alatt érdemes elkezdeni a nyugdíjcélú megtakarítást. Átlagosan 34 éves korban kezdték el a nyugdíjcélú megtakarítást a megkérdezettek.

Nyugdíj előtakarékossági számla

Nyitrai Győző elmondta, széles paletta áll rendelkezésre a hosszú távú megtakarítások elhelyezéséhez. A nyugdíj előtakarékossági számla (nyesz) egy értékpapír számla, amit írásban kell megnyitni. Fontos lenne, hogy a törvényhozó lehetővé tegye az online nyitási lehetőséget, ami pozitív hatással lenne számlanyitásokra. Az előnyök között meg lehet említeni, hogy havonta az első befizetés erre a számlára díjmentes. Így a költségek alacsonyabbak, mint egy normál értékpapír számlánál.

Továbbá a befizetések után 100 ezer forintot vissza lehet igényelni előtakarékossági támogatásként a befizetett személyi jövedelemadóból.

Bármilyen értékpapír típusú megtakarítás elhelyezhető rajta akár devizában akár forintban, illetve rendszeres kisösszegű megtakarításra is alkalmazható .Ezenkívül a nyesz-nél mi magunk kezelhetjük a megtakarításunkat.

Diverzifikáció

Nyitrai Győző elmondta, az legleső és legfontosabb az, hogy az ügyfél a célok és azok időpontjaival, illetve a megtakarítási képességgel legyen tisztában. Ezt követően érdemes választani a különböző megtakarítási formák közül.

Gönczi Erika szerint bármilyen élethelyzetben is legyen az ügyfél, az valószínűleg változni fog. Emiatt érdemes több terméket választani és több irányba elindulni.

Azok, akik valamilyen nyugdíjcélú megtakarításnál letették a voksukat, jellemzően sokkal inkább nyitottak arra, hogy más termékek irányába is elmozduljanak.

Budai József hozzátette, az OTP Bank arra törekszik, hogy az ügyféligényeknek megfelelően kínáljanak termékeket. Az OTP Banknál a teljes termékpaletta elérhető, így az ügyfelek tudnak válogatni.

Családtámogató intézkedések hatása az öngondoskodásra

Gönczi Erika rávilágított, a Groupama felmérése alapján a gyermeket nevelőket érintő, 600 milliárd forintos szja visszatérítésből a családok 51 százaléka a pénzügyi tartalékaik visszatöltésére fordítják az államtól visszakapott összeget.

A megtakarítások jelentős részét ugyanakkor készpénzben és folyószámlán szeretnék elhelyezni. A hosszú távú megtakarítási formák még nincsnek fókuszban az emberek fejében. Ugyanakkor bíztató, hogy a megtakarítást tervezők 10 százaléka biztosítási termékben szeretné elhelyezni a pénzét. Egyértelműen használ tehát az öngondoskodási kedvnek az állami szja visszatérítés.