Döntöttek Németországban a marihuánáról, ennek ránk is óriási hatása lesz 

Elemzések2023. aug. 24.Kovács Dániel

Ha Németország az Európai Unió jelenlegi szabályozását megkerülve legalizálja a marihuánát, az Magyarország számára is komoly veszélyt jelent - mutat rá a Drogkutató Intézet (DKI) drogpolitikai igazgatója, aki attól tart, hogy Németország jelentős nyomást helyez majd a többi uniós tagállamra a legalizáció érdekében.

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter nemrég jelentette be, hogy kormányuk a marihuána termesztésének és fogyasztásának úgynevezett ellenőrzött legalizálását javasolta. A tervezet szerint

a kannabisz birtoklása 25 grammig és a termesztése is legális lesz, fejenként három tő kendernövény erejéig. Az úgynevezett kannabiszklubok egyszerre legfeljebb 25 gramm, havonta összesen 50 gramm kannabiszt értékesíthetnek tagjaiknak. 

A javaslatot a német kormány jóváhagyta, a véglegesítésre, azaz a Bundestag jóváhagyására azonban idén szeptemberig várni kell. A viták megelőzése érdekében a tervezetet elküldték az unió megfelelő hatóságainak - írja az MTI.

- Nem véletlen az óvatosság, mivel számos akadályba ütközik az elfogadás, noha kétségtelen, hogy Németország más besorolás alá esik az uniós jogszabályok alóli kibújás esetében, mint mondjuk hazánk vagy Lengyelország - mondja a Növekedés.hu-nak Ozsváth Kálmán, a DKI drogpolitikai igazgatója.

Marihuána ültetvény

Nem mindenki ért egyet

Ahogy arra a Drogkutató Intézet több tanulmányban is rámutatott, a német törekvések összeférhetetlenek mind a nemzetközi egyezményekkel, mind az EU szabályaival.

Az unió egységes szabályozása szerint a növény csak egészségügyi célból, bizonyos betegségek esetén fogyasztható. A lakossági fogyasztás tehát alapvetően tilos és büntetendő. 

- Többek között a szomszédos, és az unióban szintén komoly befolyással bíró Franciaország sem támogatja a marihuána legalizálását. A franciák ugyanis a fogyasztást és a kereskedelmet súlyosan büntetik, szabályozásuk az egyik legszigorúbb a térségben – mondta Ozsváth Kálmán. A DKI drogpolitikai igazgatója hozzátette, ezen nem is terveznek változtatni:

Macron francia államfő többször is jelezte, szóba sem jöhet a drogkereskedelem visszaszorítását bármilyen formában elősegítő szabályok fellazítása.

A német kormány arra hivatkozik, hogy a legalizációval a feketepiac visszaszorítását, az igazságszolgáltatási rendszer tehermentesítését és a gyermek-, az ifjúság- és az egészségvédelem erősítését akarja elérni. Lauterbach azzal érvelt, hogy a 18 év alattiaknak továbbra is szigorúan tilos, a 18–21 év közöttieknek pedig korlátozottan lesz legális a kannabisz fogyasztása.

Ugyanakkor Ozsváth Kálmán arra hívja fel a figyelmet, hogy e tekintetben bőven vannak már tapasztalatok világszerte, például ugyanezzel az indoklással állt elő annak idején Kanada is, azonban ott bizonyíthatóan nem vált be a kísérlet. 

- A drog gyorsan elszabadult az utcán, virágzik a szervezett bűnözés, mert a legális „coffee shopok” helyett a dílerektől szerzik be a fogyasztók az erősebb, valamint olcsóbb kábítószereket

- mutat rá a DKI drogpolitikai igazgatója hozzátéve, a legalizálás mögött bőven vannak üzleti megfontolások is, ha a kannabiszt a cigarettához hasonló módon adóztatnák, évente akár egymilliárd eurós bevételre is számíthatna a német kormány, további „passzív” jövedelmet jelentene az állam számára a büntetőeljárások megszüntetése, valamint

a kannabisszal kapcsolatban a német kenderszövetség 27 ezer új munkahely létesítésének bevételével számolt. Így a becslések szerint a legalizáció akár 4,7 milliárd eurónyi előnyt jelentene a német államnak.

Hogy nem a valóságtól elrugaszkodott számok ezek, jól mutatja az Egyesült Államok példája, ahol a marihuána piaca nagyon nagy és dinamikusan növekszik. Az adatok szerint a legális marihuána piac 2020-ban elérte a 17,5 milliárd dolláros forgalmat, és a jövőben valószínűleg tovább növekszik.

Nem igaz, hogy veszélytelen

A Drogkutató Intézet korábban több ízben is figyelmeztetett, noha sokan hangoztatják, hogy a kannabisz fogyasztása veszélytelen, ezzel szemben a tartós fogyasztóknak körülbelül 15 százaléka lesz marihuána függő, és nem csak pszichésen, hanem fizikailag is. A legalizáció pedig komoly gyermekvédelmi kérdéseket is felvet.

Serdülőkorban, amikor az agy még fejlődésben van, a gyakori és tartós kannabisz-használat összefüggésbe hozható a későbbi pszichózis kialakulásának nagyobb kockázatával. A fejlődő agy érzékenyebb lehet a kannabisz negatív hatásaira. Ugyanilyen káros hatás a keringési rendszer helytelen működése és sérülése.

A kannabiszfogyasztás a pulzus emelkedésével jár, amely szívritmuszavar kialakulásához vezethet. Továbbá érelmeszesedés és különféle sztenozisok, vagyis érszűkületek kialakulásához vezethet szervezet szerte, így az agyban is.

Ezen kívül kimutatták, hogy a THC fokozza a véralvadást, mert a vérlemezkék aggregálódásához, vagyis összecsapzódásához és így vérrögök kialakulásához is vezethet. Ezek a kannabisz okozta káros folyamatok és betegségek egytől egyig az iszkémiás stroke fokozott kockázati tényezői között szerepelnek.

- Leszögezhetjük, hogy ha a németországi javaslatot jogszabályként megszavazzák, annak mindenképpen nagyobb hatása lesz Magyarországra, mint annak, hogy Ukrajnában nemrég teljesen legalizálták a marihuána fogyasztását. Míg utóbbi egyenlőre úgy tűnik, hazai szempontból még nem okozott problémát,

Németország esetében ez aligha lesz így a schengeni szabályok és a turizmusban betöltött német szerep miatt

- hangsúlyozta Ozsváth Kálmán hozzátéve, a legtöbb turista Németországból látogat hazánkba, akik innentől kezdve legálisan csomagolhatnak bőröndjeikbe az útra marihuánát, és hozhatják be ezt a fajta kábítószert Magyarországra…