Prima Primissima Alapítvány 2020. évi elismerések

Hírek2020. dec. 4.Növekedés.hu

Balogh Gabriella, a Kuratórium tagja idén 10 olyan szervezetnek adott át elismerést, amelyek hátrányos helyzetbe kerültek a világjárvány miatt. Fontos szempont volt, hogy a közel 200 jelölt közül az idei évben alternatív rendszer keretében kiválasztott szervezetek tevékenysége összhangban álljon az Alapítvány céljaival. A szervezetenként 20 millió forinttal járó elismeréseket online találkozó keretében kapták meg a kiválasztott támogatottak.

2003 óta minden évben december első pénteke a magyar kultúra támogatásának ünnepe. Idén a koronavírus járvány miatt hozott kormányrendelettel összhangban és a társadalmi felelősségvállalás jegyében nem szervezünk rendezvényeket, ezért a 2020. évi Prima Primissima Díjátadó gála a klasszikus formájában elmarad. A Prima Primissima Alapítvány azonban társadalmi felelősségvállalása és közhasznúsága kapcsán az idei évben is törekszik arra, hogy valamilyen módon mégis támogathassa a magyar kulturális és társadalmi életet, ezért egy alternatív elismerési rendszert és módszert alakított ki: idén tíz olyan szervezet részesült elismerésben, amelyek hátrányos helyzetbe kerültek a világjárvány miatt.

Az új szempontrendszernek megfelelően a Kuratóriumi tagok, a szakmai testületek tagjai, az elmúlt évek Prima- és Prima Primissima-díjazottjai, a támogatók és társalapítók, a VOSZ megyei elnökei, illetve a kategóriák érdekvédelmi, szakmai és civil szervezetei novemberben ismét elküldték jelöléseiket és javaslataikat az Alapítvány céljaival összhangban álló szervezetek elismerésére. Az elismerést olyan szervezetek kaphatják meg, amelyek a ”kulturális-, művészeti- és tudományfejlődés” kategóriáinak megfeleltethetőek, illetve bármilyen „iskola, műhely, közösség”, amelyeknek az Alapítvány közhasznú területeivel és tevékenységeivel kapcsolatban van kimagasló teljesítménye, és amelyek a járvány miatt különösen nehéz helyzetbe kerültek bevételük jelentős csökkenése, vagy kiadásuk jelentős növekedése miatt.

Közel 200 jelölés érkezett, amelyeket december 4-én – az eredetileg tervezett Prima Primissima Díjátadó napján – Kuratóriumi ülés keretén belül bíráltak el, figyelemmel arra, hogy az egyenként 20 millió forintos elismerések még a 2020-as évben kifizethetőek legyenek. Az elismeréseket Balogh Gabriella, a Kuratórium tagja adta át a kiválasztott szervezetek képviselőinek, online videókonferencia keretében.

„A rendkívüli helyzet rendkívüli reakciókat kíván. Az idei Prima Primissima Gálát nem tudjuk megtartani, ezért a megszokott Prima és Prima Primissima díjakat sem tudjuk kiosztani. Az élet ugyanakkor nem áll meg, mi pedig idén a rendelkezésünkre álló erőforrásokat olyan szervezetek támogatására használjuk fel, amelyek a járványhelyzetben különösen nehéz helyzetbe kerültek, miközben célcsoportjaik segítésére nagyobb szükség van, mint korábban bármikor.”

– mondta el Balogh Gabriella az eseményen.

2020-ban az alábbi szervezetek kapták az elismerést (ABC sorrendben):

  1. Autizmus Alapítvány
  2. Az Értelmi Fogyatékosok Fejlődését Szolgáló Magyar Down Alapítvány
  3. Együtt az Autistákért Alapítvány
  4. Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége
  5. Gyermekleukémia Alapítvány
  6. KézenFogva Alapítvány
  7. Magyar Hospice Alapítvány
  8. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány
  9. Országos Mentőszolgálat Alapítvány
  10. Peter Cerny Alapítvány a Beteg Koraszülöttek Gyógyításáért

A Prima Primissima küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé: azokat a kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára. A díjat 2003-ban Demján Sándor alapította a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) támogatásával, 2013-tól kezdve az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább, 2020. nyarától pedig átvette a bank az alapítói jogokat.

A Prima Primissima Díj társadalomformálásban betöltött szerepe ma fontosabb, mint valaha, hiszen felgyorsult világunkban az értékválasztási lehetőségek tömegével küzdve nehéz biztos pontot találni. Hisszük, hogy díjazottjaink valódi példaképek, akik életművükkel maradandót alkotnak. A küldetés a kezdetektől fogva a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismerése, a magyar művészet, a tudomány és a sport jeles képviselőinek kitüntetése. Az Alapítvány célja, hogy hozzájáruljon a kulturális és tudományos élet résztvevőinek szakmai munkájához és fejlődéséhez. Az Alapító Okirat szerint az Alapítvány közvetlen célja a magyar értelmiség (ideértve a Magyarországon és határon túl alkotókat egyaránt), művészet és kultúra megőrzésének, fejlesztésének pártoktól független erősítése, valamint a hazai tudományosság támogatása.

A Prima Primissima Alapítvány bízik benne, hogy ezzel az alternatív elismerési rendszerrel elő tudja segíteni a magyar kultúra támogatását az idei évben is, továbbá, hogy 2021-ben a járvány elmúltával visszatérhet a hagyományos díjazási rendszerhez.