Rakétaesőt küldött Izraelre a Hezbollah, amire a gyors válasz is megérkezett

Hírek2 órájaMTI

Különösen heves rakétatámadások zajlottak le Izrael és Libanon határán az utóbbi napon – közölte az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője pénteken.

A hadsereg csütörtök este a palesztinokat támogató, libanoni síita Hezbollah milíciájának több mint száz, tüzelésre kész rakétakilövőjét vette célba légicsapásokkal. Korábban a Libanon felől kilőtt rakéták súlyos károkat okoztak a határ mentén több izraeli településen. A térségben fekvő Metula polgármestere David Azulaj hatalmas károkról számolt be a városban, melynek lakóit már korábban kitelepítették. A házak egy részét porig rombolták, másoknak a teteje beszakadt, több épület pedig kigyulladt.

„Ilyet nem láttam a háború kezdete óta” - írta közleményében az izraeli polgármester.

Az izraeli légierő több hullámban több tucat csapást mért Dél-Libanonban a Hezbollah erőire. Libanoni biztonsági források szerint a legintenzívebb bombázások zajlottak a térségben a gázai fegyveres konfliktus tavaly októberi kitörése óta, mióta a Hezbollah is támadásokat hajt végre a Gázai övezetből Izraelt megtámadó Hamász palesztin szélsőséges szervezet megsegítésére Izrael északi határ menti területei ellen. Az izraeli hadsereg szóvivőjének tájékoztatása szerint a vadászrepülőgépek a Hezbollah több mint száz olyan rakétavetőjére csaptak le Libanon déli részén, amelyek készen álltak az azonnali bevetésre. A kilövők összesen mintegy ezer rakéta indítására voltak képesek.

Emellett az Irán által támogatott Hezbollahhoz tartozó épületeket és egy fegyverraktárt is lőttek.

„Az IDF továbbra is rombolja és felszámolja a Hezbollah terrorszervezet terrorképességét és katonai infrastruktúráját” – közölte a hadsereg. A több hullámban végrehajtott légicsapások miatt a polgári védelem felszólította az észak-izraeli települések civil lakóit, hogy tartózkodjanak óvóhelyeik közelében, de a szigorítást péntek reggel feloldották. A Hezbollah rakéta- és dróntámadásaiban csütörtökön elesett két, a határsávban állomásozó izraeli katona, további kilenc megsebesült - jelentették az izraeli hatóságok.

Joáv Galant védelmi miniszter a hadsereg parancsnokaival és más védelmi tisztviselőkkel folytatott megbeszélésen kijelentette, hogy a hadsereg folytatni fogja a csapásokat Libanonban annak érdekében, hogy teljesítse az újonnan hivatalossá vált háborús célt, a libanoni lövedékek miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerült észak-izraeliek hazatérését.

Az izraeli hadsereget fokozott készültségbe helyezték az elmúlt napok libanoni eseményei nyomán, és további feszült napokra számítanak.

Izrael nem vállalta magára a Libanonban kommunikációs eszközökkel elkövetett támadásokat, amelyekben több tucat, túlnyomó többségükben a Hezbollahhoz tartozó fegyveres halt meg, és több ezren megsebesültek. Az elmúlt napokban az izraeli hadseregben helyzetértékeléseket tartottak, és terveket terjesztettek a politikai szint elé. Csütörtök este Herci Halevi vezérkari főnök jóváhagyta az új haditerveket.