Recessziót lesz jövőre Ausztriában az egyik hitelminősítő szerint

Hírek2022. okt. 8.MTI

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Ausztria "AA plusz" szintű államadós-osztályzatának kilátását az Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ezzel egy időben megerősítette az osztrák besorolást.

A Fitch elsősorban azzal a véleményével indokolta a szombat hajnalban Londonban bejelentett lépést, hogy Ausztria makrogazdasági kilátásait és közfinanszírozási rendszerét az energiaellátásból és az árakból eredő, lefelé ható kockázatok terhelik. A hitelminősítő e kockázatok közé sorolta az orosz földgázszállítások esetleges teljes és hosszú ideig tartó leállását.A Fitch Ratings hangsúlyozza, hogy Ausztria függése az orosz földgáztól még európai összehasonlításban is magas, azzal együtt is, hogy az orosz import részaránya a teljes ellátáson belül 50 százalék alá csökkent az ukrajnai háború előtti 80 százalékról.

A Fitch közölte: felülvizsgált várakozása szerint az osztrák hazai össztermék (GDP) értéke jövőre 0,2 százalékkal csökken.A hitelminősítő kiemeli, hogy ez jelentős lefelé irányuló korrekció, hiszen a cég tavaszi előrejelzése még 2,4 százalékos osztrák gazdasági növekedést valószínűsített 2023-ra.

A Fitch elsősorban az osztrák feldolgozószektorban vár recessziót, tekintettel a kivételesen magas energiaárakra, a monetáris szigorítás gyorsuló ütemére és a fő kereskedelmi partnereket sújtó negatív hatások átgyűrűzésére.

A cég az idei évre ugyanakkor a korábban várt 3,3 százalékos GDP-növekedésnél számottevően jobb, 4,5 százalékos növekedésre számít az osztrák gazdaságban az év első felében tapasztalt kivételesen erőteljes teljesítmény miatt.

A Fitch Ratings azzal számol, hogy a GDP-arányos osztrák államháztartási hiány az idén eléri a 3,2 százalékot és jövőre 3,4 százalékra bővül tovább, 2024-ben viszont 2,2 százalékra csökken.A hitelminősítő ugyanakkor arra a számít, hogy a nominális GDP-növekedés és továbbra is kismértékű deficitek környezetében a GDP-arányos osztrák államadósság-ráta 2024 végéig 76,1 százalékra csökken a 2020-ban mért 82,9 százalékos legutóbbi csúcsról.

Az államadósság-ráta azonban így is számottevően meghaladja a koronavírus-járvány előtti 70,6 százalékot, valamint a Fitch által az "AA" sávban nyilvántartott szuverén adósok adósságrátájának előrejelzett 47 százalékos GDP-arányos mediánszintjét - áll a Fitch Ratings elemzésében.