Háború: Óriási területeket foglaltak vissza az ukránok 

Hírek2022. okt. 8.Sz.A.

Az ukrán haderő egyre több települést foglal vissza az oroszok által ellenőrzött területekről, szeptember vége óta 2500 négyzetkilométert vettek vissza.

Öngyilkos iráni drónokkal, támadta az orosz hadsereg Zaporizzsja megyét, valószínűleg Shahed-136 tipusú drónokat vetettek be. Irán tagadta, hogy drónokat szállított volna Oroszországnak - írja a The Guardian a mai háborús összefoglalójában.

- Harkiv városát támadta az orosz hadsereg szombat reggel, az orosz erők az illegálisan elcsatolt területeken hajtanak végre célzott támadásokat - jelentette az AP hírügynökség.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az orosz vezetés elkezdte felkészíteni a társadalmat arra, hogy a háborúban bevethetnek nukleáris fegyvereket is.- Az orosz igazságügyi minisztérium "külföldi ügynöknek" nyilvánította az ország egyik leghíresebb rappert, Oxximiront, akit az ellenséges ügynökök listájára tettek fel. A rapper, polgári nevén Miran Fjodorov korábban annak a véleményének adott hangott, hogy az ukrajnai offenzíva "katasztófa és bűncselekmény".

- Tömegsírt fedeztek fel az ukrán hatóságok a nemrég visszafoglalt Lyman városaban Donyeck megyében. Az Ukrinform információi szerint 180 holttestet találtak a tömegsírban.

- Harkiv régióban az oroszoktól nemrég visszafoglalt területeken 534 civil áldozat holttestét, köztük 19 gyermekét találták meg, az ukrán rendőrség szeriint 22 helyen használhattak kínzószobákat az oroszok az eddig feltárt bizonyítékok szerint.

- Az ukrán hadsereg eddig 2500 négyzetkilométer területet foglalt vissza a szeptember végén indított ellentámadások során. Ezen a héten 776 négyzetkiométer területet és 22 települést vettek vissza az orosz haderőtől.

- A Nemzetközi Valutaalap 1,3 milliárd dollár vészhelyzeti segélyt ad Ukrajnának az élelmiszer-válságot kezelő programja keretében.

- Köszöntötte Vlagyimir Putyint a 70. születésnapján Kim Dzsong-un. Az észak-koreai vezető szerint Putyin hatalmas és erős Oroszországot épít, és széles körben nagy tiszteletnek és támogatásnak örvend.

- Recep Tayyip Erdogan török elnök hivatala bejelentette, hogy a két államfő beszélt tegnap telefonon, és Erdogan ismét felajánlotta, hogy közvetít a háború lezárása érdekében.