Rekord közelben a Bitcoin ára

Hírek2024. márc. 1.Növekedés.hu

Richard Teng, a kriptoiparág egyik legbefolyásosabb szereplője, a Binance kriptotőzsde vezetője is megszólalt annak kapcsán, hogy a Bitcoin ára február végén ismét rekord közelbe került. Meddig tarthat még a Bitcoin-rali? A neves szakértő erre is kitér elemzésében.

Az utóbbi hetekben a BTC árfolyama folyamatosan 60 ezer dollár fölött alakult, sőt egyes napokon már a 65 ezer dolláros szintet közelítette. Februárban, egyetlen hónapon belül tehát több mint 40%-ot erősödött a Bitcoin.

Egyes piaci elemzők szerint sokan azért vásárolják a kriptovalutát, nehogy kimaradjanak a további emelkedési hullámból, ami a hamarosan, 2024 áprilisában esedékes felezés után akár be is következhet.

Tekintettel a felfokozott várakozásokra, Richard Teng, a Binance kriptotőzsde elnök-vezérigazgatója is megosztotta gondolatait arról, milyen tényezők állnak a hatalmas tőzsdei rali hátterében, és mi várható a felezés után.

Az alábbiakban Richard Teng, a Binance vezérigazgatójának elemzését közöljük:

A felezés hatása a kínálatra és az árak alakulására

A Bitcoin négyévente bekövetkező felezése fontos esemény, amely megfelezi az új blokkok bányászása után járó jutalmat, következésképp jelentősen csökkenti az új Bitcoinok kínálatát.

Tekintve, hogy a Bitcoin egy olyan digitális pénzügyi eszköz, amelynek 21 millió egységben előre maximalizálták a mennyiségét, a felezés pedig 50%-kal csökkenti az új Bitcoinok előállítási ütemét, az ár – a kereslet-kínálat törvénye szerint – természetes módon emelkedésnek indul.

A felezés lényegében Bitcoin hiányhoz vezet, és csak még inkább ráerősít a Bitcoin „digitális arany” szerepére.

Már a korábbi felezések alkalmával is jelentős árváltozásoknak lehettünk a tanúi, aminek az az oka, hogy sok befektető arra számít, hogy a felezést követően emelkedni fog az árfolyam.

Ennek ellenére, az, hogy a jelenlegi árfolyamboom folytatódik-e, sok egyéb, a felezés körüli időszakban érvényesülő tényezőtől is függ, mint amilyen az általános piaci hangulat vagy a kriptovaluták elfogadottsága.

A felezések a múltban is befolyásolták az árat

A múltbeli tapasztalatok azt mutatják, hogy a Bitcoin ára mindig jelentősen megemelkedik a felezést követő hat hónapban, vagyis a piac általában így reagál az új Bitcoin-ok csökkenő állományára. A növekvő kereslet az esetek többségében a kriptovaluta értékének emelkedésével jár együtt.

A múltbeli események nem feltétlenül irányadóak a jövőre nézve, ám azokból mégis kiolvasható egy lehetséges trend a Bitcoin árfolyamára vonatkozóan.

A 2012. november 28-án történt első felezés alkalmával a felezés napján a Bitcoin árfolyama körülbelül 12 dollárnál állt. Hat hónappal később, 2013. május 28. körül az ár jelentős emelkedést követően 130 dollár körül állapodott meg.

A 2016. július 9-én történt második felezés alkalmával a felezés napján a Bitcoin árfolyama 660 dollár körül alakult. 2017. január 9-én a Bitcoint már mintegy 900 dollárért jegyezték, ami ugyancsak jelentős emelkedésnek számít hat hónapon belül.

A 2020. május 11-én történt harmadik felezéskor a Bitcoin ára körülbelül 8 600 dollár volt a felezés napján, hat hónappal később, 2020. november 11-én már 15 700 dollárt kértek érte.

Fontos megjegyezni, hogy a Bitcoin az egyes felezések közötti négyéves periódusok mindegyikében megdöntötte az árrekordját.

A 2020-2024-es időszakban ez a rekord 2021 őszén született meg, amikor a Bitcoin árfolyama 68 000 dollár fölé kúszott.