Románia Trump nyomában: közvetve kizárták a Huaweit az 5G-hálózatok telepítéséből

Hírek2021. jún. 12.MTI

Hatályba lépett Romániában az a törvény, amely az 5G hálózatok telepítését nemzetbiztonsági jóváhagyáshoz köti. Ezzel Bukarest jogalapot teremtett arra, hogy kizárja Kínát, illetve a kínai Huawei telekommunikációs óriáscéget a romániai ötödik generációs távközlési hálózatok kiépítéséből.

A törvény azokat az - 5G hálózatokkal kapcsolatos - alapelveket foglalja jogszabályba, amelyekről Donald Trump amerikai és Klaus Iohannis román elnök 2019 augusztusában a washingtoni Fehér Házban írt alá megállapodást.

Ennek megfelelően a romániai 5G hálózatoknál használt technológiát csak átlátható tulajdonosi szerkezettel rendelkező, tisztességtelen üzleti előélettől mentes cégek szállíthatják, amelyek nem állnak idegen állam ellenőrzése alatt (kivéve ha az illető országnak független igazságszolgáltatása van), és amelyek alávetik magukat az átlátható vállalati működési gyakorlatot megkövetelő jogszabályoknak.
 
A jogszabály szerint kizárólag a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) engedélye alapján kiadott miniszterelnöki jóváhagyással rendelkező gyártók szállíthatnak műszaki eszközöket és szoftvereket az 5G hálózatok kiépítéséhez és működtetetéséhez a romániai mobilszolgáltatók számára. A kérelemtől számított négy hónapon belül kiadott engedélyt (szintén a CSAT kezdeményezésére) a miniszterelnök vissza is vonhatja nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva.

Miután a bukaresti képviselőház a kormány által előterjesztett formában szavazta meg a jogszabályt, a szenátusban annyit módosítottak a szövegen, hogy az 5G hálózatok által használt, már beépített műszaki felszerelések - a távközlési maghálózat esetében öt évig, a többi hálózati elem szintjén hét évig - akkor is üzemben maradhatnak, ha gyártójuk nem kapta meg, vagy időközben elveszítette a nemzetbiztonsági jóváhagyást.

A Ziarul Financiar pénzügyi lap szerint a Huawei romániai leányvállalata 2019-ben 1,8 milliárd lejes (126 milliárd forintos) forgalmat bonyolított le és 2300 alkalmazottnak, a beszállítókon keresztül pedig további 4100 embernek adott munkát.

A törvény elfogadása ellen lobbizó Huawei szerint a cégnek 2,7 milliárd eurós (934 milliárd forint), a romániai távközlési iparnak pedig akár 4,2 milliárd eurós veszteséget, illetve bevételkiesését okozhat a következő tíz évben, ha kitiltják a román 5G-piacról.

Az ősszel kiírandó 5G frekvenciaaukciótól a bukaresti kormány 2,5 milliárd lejes bevételt remél az idei költségvetésben szereplő adatok szerint.