Újabb csapást mér a Huawei-re az Egyesült Államok

Tech2020. máj. 24.Növekedés.hu

Az amerikai kormány Huawei ellen indított, legutóbbi akciójának közvetlen célpontja a kínai vállalat HiSilicon chip-divíziója, az a tevékenység, amely néhány rövid év alatt központi fontosságúvá vált a félvezető-technológia területén megfogalmazott kínai törekvések szempontjából. Az amerikai akciót követően a Huawei elveszíti a sikerhez vezető út központi eszközeit, olvasható a reuters.com hírportálon.

A eddigi amerikai intézkedések közül ez lépés okozhatja a legsúlyosabb kárt a kínai vállalat számára. Washingtoni tisztségviselők szerint a Huawei „stratégiai jelentőségű eszköze” a Kínai Kommunista Pártnak. Maga a Huawei visszautasította az Egyesült Államok gyanúsításait és az új intézkedéseket „önkényesnek, illetve veszedelmesnek” nevezte.

A 2004-ben alapított HiSilicon elsősorban a Huawei számára fejleszt chipeket. Működése legfőképpen az amerikai, koreai és japán vállalatok másolására épül. Mint ahogyan a legtöbb elektronikai vállalat, a berendezéseihez felhasznált chipek beszerzése tekintetében a Huawei is más cégekre támaszkodik.

A kutató-fejlesztő munkába eszközölt nagy összegű beruházás azonban nagy lendületet adott a HiSilicon számára. A legutóbbi években már 7 000 főt foglalkoztató egység központi jelentőségűvé vált abban a folyamatban, amely a Huawei-t a világ okostelefon-gyártásának és gyorsan fejlődő 5G hálózat-építő üzletágának meghatározó vállalatává tette.

A HiSilicon Kirin okostelefon-processzorát ma egyenértékűnek tekintik az Apple és a Qualcomm hasonló típusaival, ami a nemzetközi forgalomban szereplő kínai félvezető-termékek körében meglehetősen ritkán fordul elő.  

A HiSilicon központi szerepet játszik abban is, hogy a Huawei vezető pozícióra tehetett szert az 5G technológia területén, mindaddig, amíg az Egyesült Államok bizonyos amerikai chipek beszerzését meg nem tiltotta számára.

Márciusban a Huawei bejelentette, hogy a 2019 folyamán eladott 50 000 darab 5G állomása közül 8 százalék semmiféle amerikai technológiát nem tartalmazott. E berendezésekben a HiSilicon chipjeit használták fel.

Az az amerikai exportellenőrzési szabály azonban, amelyet először a múlt héten hoztak nyilvánosságra, két kulcsfontosságú eszköztől kívánja megfosztani a HiSilicont: a Cadence Design Systems Inc és a Synopsys Inc amerikai vállalatok által tervezett szoftverek, illetve a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd által gyártott chipek beszerzési lehetőségétől.

Az új tilalmak érvényesülése esetén a HiSilicon 

olyan helyzetbe kerül, amelyben egyszerűen képtelen lesz chipeket gyártani, vagy ha mégis megteszi, azok nem képviselnek majd kiemelkedő minőséget

állítja Stewart Randall, aki a Shanghai központú Intralink tanácsadó cég munkatársa.

Saját processzorai nélkül a Huawei elveszíti vezető szerepét a hazai okostelefon-gyártókkal szemben, állítják az elemzők. A nemzetközi értékesítést egy kulcsfontosságú Google szoftver alkalmazásának tilalma már megbénította.

Iparági források szerint a Huawei már jelentős chip-készleteket halmozott fel, és az új amerikai tilalom 120 napig nem kerül teljes körű érvényesítésre. Amerikai tisztségviselők közölték azt is, hogy bizonyos technológiákra adhatnak ki engedélyt. A HiSilicon továbbra is használhat tervezési szoftvereket, ha azokat már korábban megszerezte.

Az elemzők mégis egyetértenek abban, hogy a HiSilicon kutyaszorítóba került. A világ szinte minden chip gyára – beleértve Kína vezető vállalatát, a Semiconductor Manufacturing International Corp-ot is – ugyanazoktól a gyártóktól vásárol gépeket, élükön az amerikai Applied Materials Inc, a Lam Research Corp és a KLA Corp.

Az új amerikai rendelkezés előzetes engedély beszerzését írja elő ahhoz, hogy az érdekelt vállalatok amerikai alkatrészeket használjanak a Huawei által tervezett chipek gyártásához és azokat a kínai vállalat számára leszállítsák.

Az amerikai gépeknek vannak ugyan alternatívái: például a japán Tokyo Electron Ltd gyárt olyan berendezést, amely versenyképes az Applied Materials hasonló termékével, de az amerikai technológia kiváltása nem olyan egyszerű.

Szinte úgy kell tekinteni egy ilyen cserére, mint egy szívátültetésre. A chipgyártó sorok nagyon pontosan összeállított rendszerek, ahol minden részelemnek a többivel összehangoltan kell működnie.

állítja Dan Hutcheson, a VLSI kutatási főnöke. 

A Chinese University of Hong Kong munkatársa, Doug Fuller szerint a Huawei-nek marad néhány lehetősége. Megkerülheti a szabályokat harmadik, közvetítő szereplő beiktatásával, bár az Egyesült Államok tisztségviselői jelezték: nagyon figyelni fognak az ilyen trükkök alkalmazására.

Lehetséges az is, hogy a Huawei elfordul a HiSilicon-től és újra külföldi szállítóktól, de nem amerikai forrásokból vásárol.

Hallani arról, hogy a Huawei az okostelefonok esetében Samsung processzorokra áll át

állítja Doug Fuller.