Romlottak a gazdasági kilátások az Egyesült Államokban

Hírek2022. aug. 18.MTI

Romlottak a gazdasági kilátások az Egyesült Államokban a Conference Board amerikai gazdaságkutató intézet által a legfontosabb makrogazdasági mutatók összesítésével kalkulált kompozit index alapján júliusban, amely az amerikai gazdaság lassulását vetíti előre.

A vezető gazdasági mutatók összetett indexe (Leading Economic Indicator, LEI) 0,4 százalékkal gyengült az előző hónaphoz képest, elemzők 0,5 százalékos zsugorodást vártak. Az index így 116,6 ponton állt ( a 2016-os adat 100 pont).

A LEI júliusban az ötödik egymást követő hónapban csökkent, amely arra utal, hogy rövidtávon növekszik a recesszió kockázata

- mondta Ataman Ozyildirim, a Conference Board gazdasági kutatási igazgatója.

A fogyasztói pesszimizmus és a részvénypiaci volatilitás, valamint a munkaerőpiac, a lakásépítés és a feldolgozóipari új megrendelések lassulása arra utal, hogy a gazdaság lassulása erőteljesebb lesz. A Conference Board előrejelzése szerint az amerikai gazdaság a harmadik negyedévben már stagnálhat és az év végére vagy 2023 elejére rövid, de enyhe recesszióba billenhet

- tette hozzá.

A háború kitörése óta 3,3 százalékkal esett a washingtoni székhelyű gazdaságkutató intézet által összeállított index. A január és június közötti időszakban 1,6 százalékos csökkenés megegyezik a 2021 második fél évében elért, hasonló ütemű emelkedéssel.

Az összetett, tíz mutatóból álló index komponensei közé tartoznak többek között az új ipari megrendelések, a fogyasztói bizalom, az építési engedélyek, valamint az első munkanélküli kérelmek. A mutató átfogó képet ad az amerikai gazdaság állapotáról.