Az új német kancellár Ukrajna ügyében üzent Moszkvának

Hírek2021. dec. 13.MTI

Európa nem engedi meg Ukrajna területi egységének megsértését, ezt pedig az uniós tagállamoknak egységesen kell egyértelművé tenniük - jelentette ki Olaf Scholz új német kancellár vasárnap Varsóban a Mateusz Morawiecki kormányfővel közös sajtóértekezleten.

Scholz a Morawieckivel folytatott egyeztetések egyik témájaként az orosz-ukrán határon fennálló helyzetet emelte ki. Európa "nyilvánvalóvá kell, hogy tegye: nem értünk egyet a jelenleg ott zajló eseményekkel" - jelentette ki.

Aláhúzta: az Európai Unió (EU) tagállamai egybehangzóan hangsúlyozzák, hogy a határok sérthetetlenek és megengedhetetlennek tartják, ha sérül egy állam területi egysége.

A helyzet kezeléséhez Scholz a diplomáciai eszközök mozgósítását javasolta a 2014-es ukrán válság kirobbanása után kialakított normandiai négyek csoportja keretében, vagyis francia-német-orosz-ukrán formátumban.

Morawiecki Ukrajnáról szólva kiemelte az orosz-német projektként megépült Északi Áramlat-2 gázvezeték kérdéskörét, hangsúlyozva: az Európai Unió keleti részén fekvő államok mellett Ukrajnát is nehéz (energiabiztonsági) helyzetbe hozza a beruházás.

Közölte: figyelmeztette Scholzot a projekt kockázataira, arra, hogy a gázvezeték üzembe helyezése destabilizálni fogja az EU és a NATO keleti szárnyát. Ukrajna helyzetét súlyosbítaná, amennyiben Kijev a gázvezeték révén zsarolhatóvá válna Moszkva részéről - állapította meg a lengyel miniszterelnök.

Scholz a később feltett újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: Berlin felelősséget vállal azért, hogy a gáztranzit a jövőben sem Ukrajna elkerülésével történjék.

A lengyel-fehérorosz határon fennálló helyzet kapcsán Scholz Berlin szolidaritását fejezte ki Varsóval, és elítélte, hogy Minszk politikai célokra használja fel a migránsokat. Fontosnak nevezte, hogy az EU egésze "ne csak konkrét szankciókkal reagáljon, hanem párbeszédet is folytasson (Minszkkel)".

A német kancellár kitért a jogállamiság témájára is. Reményét fejezte ki, hogy az EU, az Európai Bizottság és Lengyelország között ez ügyben folytatott vita "pragmatikus megoldáshoz vezet" majd.