Jövő év elején megtámadhatja Ukrajnát Oroszország az amerikai hírszerzés szerint

Hírek2021. dec. 4.Sz.A.

Amerikai titkosszolgálati jelentések szerint már egy hónap múlva, vagyis 2022 elején induló támadást tervezhet Oroszország Ukrajna ellen - nyugati lapinformációk szerint.

A Financial Times-ban és a Washington Postban megjelent értesülések szerint a támadásban 175 ezer katona venne részt, ennek a létszámnak a fele már a határ közelében tartózkodik.

A lehetséges támadás egyik kiváltó oka Ukrajna esetleges csatlakozása a NATO-hoz, amelyet Moszkva ellenes, és garanciát kért az amerikai vezetéstől, hogy erre a lépésre nem kerül sor.

Joe Biden amerikai elnök pénteken úgy nyikatkozott, hogy "nagyon-nagyon nehézzé teszi Oroszország számára, hogy katonai lépéseket tehessen Ukrajnában", az adminisztráció szándéka, hogy elkerülhetővé váljon egy esetleges támadás.

Oroszország egyelőre garanciákat szeretne látni, hogy Kijevet nem veszik fel a NATO-ba, Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter pedig arra figyelmeztetett, hogy Oroszország már a következő hónapban támadást intézhet Ukrajna ellen. Mint elmondta, az ukrán-orosz határon és a Krím félszigeten jelenleg 94 300 orosz katona állomásozik.

Az ügyben a jövő héten kedden tervez videó telefonbeszélgetést Joe Biden és Vlagyimir Putyin elnök - értesült az Associated Press.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön találkozott Svédországban Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel, és arról tett említést, hogy az Egyesült Államok újabb szankciókat vezetne be Moszkva ellen, ezek részleteire azonban nem tért ki.

Mint arról korábban írtunk, Oroszország és Ukrajna hadereje között óriási a különbség.

Ha feltételezzük, hogy egy kirobbanó katonai konfliktust az OF és Ukrajna között hagyományos fegyverekkel vívnának meg – amire koránt sincs garancia, hiszen a térségben, a Fekete tengeren cirkáló amerikai hadihajókon, az oroszországi Iszkandereken egyaránt atom robbanófejek lehetnek – az erők egyenlőtlensége miatt néhány nap alatt Ukrajna fegyveres erői felmorzsolódnának.

Vajon milyen politikai-gazdasági hozadéka lehetne egy esetleges háborúnak Moszkva számára? Nem sok.

Tételezzük fel, hogy az OF egy katonai konfliktus után elfoglalná Ukrajnát. Mit kezdene vele? Óriási erőforrások kellenének a gazdaság stabilizálásához. Ukrajna hadiiparának szerepe (a szovjet időkben a hadiipar 40%-a itt működött) erősen megkopott, az OF áttért a saját erőből való fejlesztésre. 

Egy biztos: idén az év második felében Ukrajna határa közelében az orosz fegyveres erők parancsnoksága nagyszabású parancsnoki és törzsgyakorlatot tartott, amelybe bevonták a déli és nyugati katonai körzet erőit, a központi katonai körzet egyes egységeit és alosztályait, valamint légideszant csapatokat.