Sokat gyengült ma a forint

Hírek2022. júl. 27.MTI, Növekedés.hu

Az európai gázárak ma jelentősen emelkedtek az orosz gázszállítás csökkentésének hírére. Mindez a forintra is kedvezőtlenül hatott, emellett a piacok 75 bázispontos kamatemelést áraznak az amerikai jegybank mai kamatdöntő ülésén, ami szintén gyengíti a felzárkózó piacok devizáit.

Egy-másfél százalékkal gyengült szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.

Ennek hátterében az áll, hogy a Gazprom kevesebb gázt küldött az Északi Áramlaton, ami ismét 220 euró fölé emelte a holland TTF tőzsdén a gáz jegyzését.

A kevesebb gázszállítás felerősíti az európai recessziós félelmeket. 

Emellett ma este várható az amerikai jegybank kamatdöntése, elemzők 75 bázispontos emelésre számítanak, ami erősíti a dollárt, és összességében forrást von el a felzárkózó gazdaságok devizáitól.

Az eurót a kora reggeli 400,73 forint után 405,11 forinton jegyezték este fél hétkor, a dollár jegyzése 394,82 forintról ment fel 401,10 forintra, a svájci franké pedig 410,46 forint után 415,48 forinton állt.Szerda esti jegyzésén a forint 2,0 százalékkal áll gyengébben a hét eleji kezdéshez képest az euróval, 3,1 százalékkal gyengébben a dollárral és 2,4 százalékkal gyengébben a svájci frankkal szemben.

A júliusi kezdő árfolyamánál sorrendben 2,2 százalékkal, 6,1 százalékkal és 5,0 százalékkal áll gyengébben a forint az euróval, a dollárral és a svájci frankkal szemben.