PM: Az adócsökkentések mellett egyre több az állami adóbevétel

Hírek2020. feb. 13.HP

A dinamikus hazai gazdasági növekedésnek köszönhetően történelmi magasságokba emelkedett a foglalkoztatottság, miközben az átlagkeresetek kétszámjegyű emelkedése tapasztalható. Ennek és a gazdaság fehéresedésének következtében évről évre növekednek az állami adóbevételek is.

Izer Norbert, adóügyekért felelős államtitkár a magyar adórendszer és gazdaság állapotáról tartott értékelő beszédében elmondta, hogy 2010 óta 840 ezer fővel nőtt Magyarországon a foglalkoztatottság, amivel egyidejűleg 340 ezer fővel csökkent a munkanélküliek száma. A bérnövekedés is figyelemre méltó. Ma 87 százalékkal vihet haza több pénzt egy átlagos magyar munkavállaló mint 2010-ben.

A jelentős bérnövekedéssel együtt a vállalatok eredményessége tovább javult. A munkaerőpiaci tartalékok kiapadása után a növekedés további forrása a hatékonyság fokozása lehet Izer Norbert elmondása alapján.

A dinamikus béremelkedésnek és a magas foglalkoztatottságnak köszönhetően erőteljesen emelkedik a lakosság fogyasztása. Ezt alátámasztja a kiskereskedelmi forgalom folyamatos gyors növekedése.

Az államháztartás stabil, a költségvetési hiány alacsony. 2023-ra nullszaldóssá válhat a költségvetés Magyarországon. Ezzel egyidejűleg 55,4 százalékra süllyedhet a GDP arányos államadósság – tette hozzá Izer.

Az államtitkár kihangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság potenciális növekedési szintje 4,3 százalék, vagyis a magas növekedés fennmarad. A beruházási ráta 28,2 százalékon alakul, ami garantálja a dinamikus növekedést az elkövetkezendő időszakban.

Izer Norbert kifejtette, hogy a 2013-tól kezdődő növekedés eleinte a foglalkoztatásra támaszkodott. A 2016-ban megkötött bér- és adómegállapodás hatására pedig számottevően javult a termelékenység.

Az adópolitika vezérfonalai közé tartozik az adócsökkentés - főként a munka terhei területén -, az érezhető mértékű egyszerűsítés a szabályokban és az adminisztrációban, az adónemek számának csökkentése és a hatékonyabb ösztönzőrendszer. A hazai adórendszer nemzetközi adózásban is versenyképes, a Kormány partnernek tekint minden jogkövető tisztességes adózót, miközben kiszűri a jogsértőket – mondta az államtitkár.

Folyamatos építkezés 2010 óta

A csökkenő adókulcsok egyik legfontosabb forrása a gazdaság kifehérítése volt. Az intézkedések elősegítették az elmozdulást a fogyasztási adók felé – az áfa 27 százalékra emelkedik -, miközben a munkát terhelő adók jelentősen csökkentek, és a munkaerőpiaci kedvezmények megerősödtek.

Kiemelt adópolitikai célok

A Kormány célja, hogy az adóék 40 százalék alá csökkenjen, amely napjainkra 44 százalék közelébe süllyedt a korábbi 48 százalék feletti értékekről.

A vállalkozások harmada egyszerűsített adót fizet, míg az adórés 10 százalék alá csökkent, vagyis a korábbi vállalások teljesültek e tekintetben. Pozitívum, hogy a befektetők jónak ítélik meg a magyar adózási környezetet, miközben az adónemek száma is fokozatosan mérséklődik, és csökkenő pályán marad.

Az elkövetkezendő években az adminisztráció csökkentés terén aranyérmes lehet Magyarország az Európai Unióban, aminek köszönhetően jelentősen csökken a magánszektor leterheltsége.

Többlettel teljesülnek az adóbevételek

Sors László államtitkár, a NAV vezetője az évértékelő beszédében elmondta, hogy évről évre többlettel teljesülnek az adóbevételek, amely az állami költségvetés forrásának több mint 90 százalékát adja.

A NAV vezetője kifejtette, hogy a magánszemélyek és a társágok számára digitális megoldások kiváltják az adózással járó adminisztráció jelentős részét, miközben jól mérhető az egyes kockázatos gazdasági szektorok fehéresedése.

Tovább csökkent az adókerülés, nőttek az áfabevételek, az Európai Bizottság is mérhető javulást állapított meg. Az áfa-rés a 2013-ban mért 21 százalékról 9 százalékra esett 2018-ra.

2019-ben az adóbevételek 15 525 milliárd forintot tettek ki, amely meghaladta a Kormány által előírt 15 317 milliárd forintot. Az alábbi táblázat az előírt és a ténylegesen befolyt adóbevételeket takarja.

Forrás: NAV

Feladatból van bőven Sors László elmondása alapján, szám szerint 1200. Erre jó példa az új egyéni vállalkozói nyilvántartás.

Újdonság lesz az eÁFA (online számla adatai alapján), a SAF-T (könyvelési adatok egységes struktúrában), és az eFIP. Utóbbi 2021-ben teljes spektrumú ügyintézési lehetőséget kínál a foglalkoztatáshoz kapcsolódó bejelentésre. A foglalkoztatottak igényeit is kiszolgálva, ingyen elérhető, mobil eszközre optimalizált applikáció ad közérthető információt a természetes személynek saját foglalkoztatásával összefüggő adatairól.

Innováció

Az egyre több feladat és adat, a valós idejű folyamatok, a valós idejű beavatkozások, a gyors reagálási képesség, a szolgáltatások magasabb színvonalú ellátása egyaránt innovációt igényel.

Fő cél az adózók kiszolgálása, adminisztrációs terheik csökkentése, amit támogat az online ügyintézési folyamatok, és az elektronikus folyamatok kialakítása.

Sors László hozzátette, vizsgálnak minden olyan, a piacon és IT szakmában „hangzatos” technológiát, amely a robotizáció, a mesterséges intelligencia, vagy a szakértői rendszerek kialakítását szolgálhatja.