Stagnált februárban a brit gazdaság

Hírek2023. ápr. 13.MTI - Kertész Róbert - London

A korábbi becslésnél jobb januári teljesítmény után stagnált a brit gazdaság februárban a brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön ismertetett első becslése szerint. Az elemzői előrejelzések átlaga a hazai össztermék (GDP) 0,1 százalékos bővülését valószínűsítette havi összevetésben az idei második hónapra.

Az ONS ugyanakkor javította a januári növekedésről szóló adatait: felülvizsgált számításai szerint 2023 első hónapjában 0,4 százalékkal nőtt decemberhez képest a brit GDP-érték az előző becslésben szereplő 0,3 százalékos növekedés helyett.

A csütörtökön ismertetett friss adatok azt jelentik, hogy a februárral zárult három hónapban 0,1 százalékkal bővült a brit gazdaság teljesítménye a novemberben véget ért háromhavi összehasonlító időszakhoz képest. A novemberrel zárult három hónapban 0,3 százalékkal csökkent a brit hazai össztermék.

A friss adatok alapján Nagy-Britannia szűken ugyan, de továbbra is elkerülte a recessziót.

Az általánosan elfogadott technikai meghatározás alapján egy gazdaság akkor kerül recesszióba, ha a GDP-érték két egymást követő negyedéves időszakban visszaesik.

A brit statisztikai hivatal számításai szerint

a hazai össztermék értéke februárban 0,3 százalékkal magasabb volt, mint 2020 februárjában, a nagy-britanniai koronavírus-járvány megfékezésére 2020 márciusától elrendelt országos korlátozások előtti utolsó teljes hónapban.

A vártnál gyengébb februári teljesítmény fő oka az ONS szerint a brit gazdaság 80 százalékát adó szolgáltatási szektor volt: az ágazat kibocsátási értéke februárban 0,1 százalékkal csökkent a januárban mért 0,7 százalékos havi összevetésű növekedés után.

A statisztikai hivatal szerint a visszaesést elsősorban a szolgáltatási szektort is érintő sorozatos sztrájkok okozták.

A szolgáltatások visszaesését részben ellentételezte az építőipar, amelynek termelési értéke februárban 2,4 százalékkal nőtt.

A legutóbbi vállalati aktivitási adatok márciusra a februárinál jobb eredményt ígérnek.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) márciusban 52,2 volt.

Az 50-et meghaladó BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését, az 50 alatti mutatók az aktivitás lanyhulását jelzik, vagyis az 52,2-es márciusi kompozit adat a brit üzleti szektor teljesítményének fellendülésére vall.

A márciusi kompozit BMI-indexen belül a szolgáltatási szektor aktivitási mérőszáma 52,9 volt.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) minapi friss világgazdasági előrejelzésében ugyanakkor azt valószínűsítette, hogy az idei év egészében a brit gazdaság nyújtja a leggyengébb teljesítményt a világ húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdasága alkotta G20-csoporton belül. A csoportnak tagja a szankcióktól sújtott Oroszország is.

Az IMF prognózisa szerint a brit GDP-érték 2023-ban 0,3 százalékkal csökken, és jövőre is csak 1 százalékkal bővül.

Ez mindazonáltal javított előrejelzés: januárban kiadott előző jelentésében a valutaalap még 0,6 százalékos idei egész évi visszaeséssel számolt a brit gazdaságban.