Súlyos bajok az ukránoknál: elbuktak egy régiót, az emberekből pedig kezdenek kifogyni

Hírek2022. júl. 5.D.J.

Ez történt hétfőn az orosz-ukrán háború 131-dik napján:

- A kijevi vezérkar jelentése szerint az orosz erők támadásait a Donyec-medencében visszaverték.

A támadók korábban harckocsikból és ágyúkból lőtték egyebek mellett Belohirivka és Berhnyokamjanszkij településeket.

- Azután, hogy az ukrán erők kivonultak a térség utolsó fontos városából Liszicsanszkból, Putyin kihirdette, hogy győzelmet arattak a Luhanszk régióban. Az elnök szerint a haderőnek, amely most győzelmet aratott pihennie kell, hogy növelje a harci képességeit.

- Az orosz kézre került déli Herszon megyében a megszállók bejelentették, hogy saját kormányt alakítottak.

- A Svájcban megrendezett Ukrajna Helyreállítási Konferencián Kijev felvázolt egy 750 milliárd dolláros helyreállítási tervet, amelyre a háború után lesz szükség ahhoz, hogy fellendítsék az országot.

Denisz Smihal Ukrajna miniszterelnöke szerint a költségek nagy részét finanszírozhatnák az orosz oligarchák vagyonából, melyet nyugaton már lefoglaltak.

- A Kígyó-szigetről még múlt héten sikerült heves bombázásokkal elkergetniük az ukrán erőknek az inváziós csapatokat. Kijev bejelentette: a Fekete-tenger stratégiailag is fontos pontján fel fognak vonni egy ukrán zászlót, amelyet már át is vittek a szigetre.

- Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar honvédelmi miniszter elmondta: mintegy 660 ezerre tehető az orosz haderő, ebből 100-120 ezer vonult fel, és eddig 15 ezer elesett katonával kell számolni, ami nagyon komoly veszteség.

Az ukránok hadra fogható ereje 80 ezer fő, eddig 35 ezer halottal lehet számolni, fogynak az embertartalékok.

Mint hangsúlyozta: fogytán a katona Ukrajnában, és bár érkezik a nyugati technológia, de nincs elég kiképzett ember, aki ezeket működtesse. A honvédelmi miniszter előadásáról bővebben is írtunk.

- Miután Kelet-Ukrajnában halálraítélték egy brit állampolgár fellebbezést nyújtott be. A 28 éves Aiden Aslint az orosz erők még áprilisban fogták el Mariupol városában.

- Az Ukrajnában elakadt gabonát, amelyet eredetileg exportra szántak Boris Johnson brit miniszterelnök szerint akár a Dunán vagy vasútvonalak segítségével is ki lehetne juttatni az országból. Kijev az ENSZ-el és Törökországgal is egyeztet, hogy a gabonaexportjukat újra betudják indítani.

- A Fekete-tenger partjainál a törökök lefoglaltak egy orosz lobogó alatt közlekedő teherhajót. A hatóságok átvizsgálják, hogy szállított-e lopott ukrán gabonát.

- Kijev újfent meghívta az országba Ferenc pápát és kérték, hogy imádkozzon az ukrán népért.

- Harkiv körzetében egy középiskolát ért rakétatámadás – jelentette a régió kormányzója Oleh Szinyehubov.

- Az egyik ukrán szakadár terület a Donyecki Népköztársaság azt állítja, hogy az ellenőrzésük alatt álló 240 település közül 15-re mértek csapást az ukrán erők.

- Nagy-Britannia egy olyan törvényt szeretne tető alá hozni, amely előírná a közösségi oldalak üzemeltetőinek, hogy lépjenek fel azokkal a dezinformációkkal szemben, amelyeket külföldi országok így például Oroszország terjeszt.