Szakmák alkonya – ezekre már ne irassa be gyerekét

Hírek2018. jún. 8.Növekedés.hu

A gyártósorokon dolgozó ipari munkások és a hivatali alkalmazottak körében fog eltűnni a legtöbb munkahely az elkövetkező években, az USA-ban – az ottani Munkaügyi Statisztikai Hivatal 2026-ig szóló előrejelzése szerint. Az ok: automatizáció, robotizáció, digitalizáció, mesterséges intelligencia. Megmutatjuk, mely foglalkozások, szakmák a leginkább érintettek, s mivel a prognózis a tudás alapú társadalom eljövetelét, kiteljesedését jelzi, lehetnek általánosítható tanulságai. Órásnak például nem taníttatnám a gyerekeimet, ez a mesterség valószínűleg  már a művészetek, mondjuk a hegedűkészítők kategóriájába sorolódik. Hasonló tünet fenyegeti – s ez első tekintetre meglepőnek látszik – az orvosi asszisztenseket, azokat, akik az orvosok adminisztrációját végzik, őket a számítógépes adatszolgáltatás, s az egészségügyben hódító, digitális, képalkotó  technológia helyettesíti (nem ápolókról, kórházi nővérekről van szó). Negyedére, ötödére csökken a gép- és járműiparban, az acéliparban, a bányászatban foglalkoztatottak száma – a gyártószalag melletti élőmunkát robotok váltják fel.

Olyan klasszikus „vasas” szakmákban ritkulnak meg a munkahelyek, mint esztergályos, lakatos, marós, a kohászatban az öntőmunkás vagy a bányászatban a csillés. Sokkal több vasutasra sem lesz már szükség. 
De a textil-és nyomdaipar sem fog már a jelenleginél több munkalehetőséget kínálni, annyi a szövőknek, fonóknak, textilfestőknek, vagy a nyomdákban a betűszedőknek, mettőröknek. Fényképészképzésnek sem kell már új iskolákat nyitni. A hivatali szakmák előtt sem nyílnak új távlatok. Ne írassuk gyerekeinket gyors- és gépíró iskolába, titkárnőképzésre.  A telefonkezelők – a call centerekben dolgozók – és az ügyfélszolgálatosok is jobb, ha már ma megkezdik az átképzésüket, jön helyettük a mesterséges intelligencia, az ügyfélnek meg a mesterséges hang.