Százezernél több gazda juthat hozzá időben több százmilliárdnyi támogatáshoz

Hírek2020. júl. 15.Növekedés.hu

Magyarországon a NAK hathatós közreműködésével a gazdák a május 15-i határidőig be tudták adni a mintegy 450 milliárd forintos agrártámogatás lehívásához szükséges egységes kérelmeket, miközben számos EU-s tagállamban a pandémia miatt a megszokottnál jóval kevesebb volt az időben leadott kérelmek száma. Ezekben az országokban később juthatnak hozzá a pénzükhöz a termelők.

Az Európai Unió költségvetésének körülbelül egyharmadát teszi ki a Közös Agrárpolitika finanszírozása, tehát az agrártámogatások jelentős súlyt képviselnek az uniós büdzsében. Az agrártámogatások legnagyobb részét az ún. közvetlen kifizetésekre fordítják, amelyekhez a termelők az egységes kérelem benyújtásával juthatnak hozzá.

Ez Magyarország esetében évente körülbelül 450 milliárd forintnyi forrást jelent 5 millió hektárra. Ennek lehívásához több mint 160 ezer kérelmet nyújtanak be a gazdák, közel 114 ezret a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara segítségével - a NAK tájékoztatása szerint.

Az egységes kérelmek benyújtása minden évben fontos mozzanat az agráriumban tevékenykedők számára. Normál körülmények között is nagy munka a kérelmek beadása, adminisztrálása, azonban idén ezt a pandémia tovább nehezítette.

A NAK időben és jól szervezte meg a támogatási kérelmek beadását: a kialakult helyzet ellenére Magyarországon – hatalmas sikerként – a május 15-i szankciómentes határidőig be tudták adni a gazdák az egységes kérelmeket.

A járványügyi veszélyhelyzetben Magyarország nemzetközi összehasonlításban is sikeresen teljesített az egységes támogatási kérelmek beadása során. A koronavírus-járvány okozta helyzetre tekintettel számos európai ország kérte a benyújtási határidő eltolását, míg Magyarország vállalta, hogy – a támogatások mielőbbi kifizetését célozva – tartja az előzetesen meghatározott dátumot. 

A világjárvány hatására sok uniós országban kifutottak az időből az igénylésekkel, több országban a megszokottnál jóval kevesebb volt az időben leadott kérelmek száma. Május közepéig Franciaországban a tavalyi kérelmek számának 73 százaléka, Szlovákiában 65 százaléka, Ausztriában és Portugáliában 60 százaléka, míg Lengyelországban közel 40 százaléka érkezett be.

A határidőt Magyarországgal együtt tartó Szlovákiában 17 589 kérelmet fogadtak be, amely jelentősen elmarad a 2019-es mennyiségtől (26 677 darab). A határidő betartása mellett hazánkhoz hasonló sikert könyvelhet el Észak-Írország, ahol viszont a magyarországi kérelmek alig 15 százalékát kezelik. Itt 24 494 darab kérelmet adtak be, amely csupán 107 darabbal maradt el a tavaly azonos időszakban fogadottaktól.

A május közepéig beadott egységes kérelmek aránya a 2019. év azonos időszakához viszonyítva:

A NAK-nál tisztában voltak a kései leadások velejárójával, nem kockáztathatták, különösen az idei helyzetben, hogy több százmilliárdnyi támogatáshoz ne, vagy beláthatatlan késéssel jussanak hozzá magyar gazdák tízezrei.

A kamara közreműködésével 2020-ban 113 446 támogatásigénylés történt meg. Ezzel százezernél több magyar gazda juthat hozzá időben összességében több százmilliárd forintnyi támogatáshoz.

A benyújtott egységes kérelmek száma szinte pontosan megegyezik a 2019-ben leadottakéval. Köszönhető ez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munkatársainak, akik a különleges helyzetben zömmel telefonos segítségnyújtással, szükség esetén a fertőtlenített irodákban egyéni tanácsadással is segítették a gazdálkodókat.

Magyarország, a magyar gazdák és a NAK jobban teljesített a beadások során, mint a többi uniós állam, akik kevesebb kérelmet nyújtottak be, és sok esetben halasztást kértek. Mi megteremtettük a gördülékeny egységeskérelem-beadás feltételeit, így sikerült betartani a kitűzött határidőket.

A mezőgazdaság soha, egy napra sem állhat le. A folytonosság azonban nemcsak a mezőgazdasági munkában, a termelői gyakorlatban kell érvényesüljön, hanem mindazon folyamatokban – így az egységes kérelmek leadásának protokolljában is –, amelyek az agrárium zavartalan működését biztosítják, hozzájárulnak a hazai gazdák eredményességéhez, a magyar mezőgazdaság versenyképességéhez.