Szijjártó: minden korábbinál világosabb, hogy Európának szüksége van atomenergiára

Hírek2022. szept. 12.MTI

Európában mára minden idők legsúlyosabb energetikai válsága jött létre, amely helyzetben minden korábbinál világosabb, hogy szükség van atomenergiára az ellátás biztonságához és a zöld átmenethez - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Prágában.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a 7. Prágai Nukleáris Ipari Kongresszuson hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottságnak garantálnia kell, hogy a nukleáris energia ne essen semmifajta korlátozás alá a szankciók miatt. Minden brüsszeli intézménynek, nemzeti hatóságnak és banknak tiszteletben kell tartania ezt az intézkedést, amelyet már a szankciók meghozatalakor világosan kimondtak.

A nukleáris beruházások lassítása és akadályozása gyakorlatilag az európai országok szuverenitásának sérelmével jár. A szuverenitás egyik legfontosabb összetevője az energiaellátás biztonsága

- mondta.

Magyarországon ebből a szempontból a nukleáris energia és a paksi beruházás kulcsfontosságú, így azok az intézmények, bankok vagy hatóságok, amelyek lassítják vagy akadályozzák a paksi atomerőmű új blokkjainak megépítését, gyakorlatilag Magyarország szuverenitását és energiaellátását sértenék meg

- szögezte le.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az ukrajnai háború és az arra adott szankciós válaszok nyomán mára Európában minden idők legsúlyosabb energetikai válsága jött létre, alapvetően kérdőjeleződött meg a kontinens országainak ellátásbiztonsága.

Az okok között említette azt is, hogy Európa "túlságosan elkényelmesedett" az energiaellátás terén, nagy teret nyertek az úgynevezett spotpiaci ügyletek a hosszú távú szerződések helyett, sok a hiányzó elem a szállítási infrastruktúrában, illetve a zöld átmenet szakmai ügy helyett politikai trenddé vált.

Aláhúzta, hogy utóbbi téma politikai kampány áldozatává vált, a szakmaiságot a különböző célkitűzések meghatározásával "politikai blöffök" váltották fel, valamint atomellenes megközelítés alakult ki a kontinensen a fukusimai katasztrófát követően.

A miniszter rámutatott, hogy az energia terén gyakorlatilag megszűntek a piaci körülmények Európában, így azok az országok járnak jól és lesznek biztonságban, amelyek elő tudják állítani a saját maguk által felhasznált energiát.

Szavai szerint ez tovább növeli az atomenergia jelentőségét, miután az függetlenebbé teszi az országokat a nemzetközi energiaárak "teljesen észszerűtlen alakulásától", ezért Magyarország is arra törekszik, hogy mielőbb meg tudja növelni a paksi erőmű kapacitását.

Az atomenergia biztonságos, olcsó és fenntartható módja az energiatermelésnek

- fogalmazott.

Nem lehetséges az európai zöld megállapodás végrehajtása nukleáris energia nélkül. (...) A környezet minden korábbinál világosabbá tette, hogy Európának egyértelműen szüksége van nukleáris energiára

- tette hozzá.