Szijjártó Péter: Magyarország nem fogadja el a globális minimumadó bevezetését

Hírek2021. máj. 18.MTI

A magyar kormány nem fogadja el a globális minimumadó bevezetését, miután az Magyarországon adóemeléshez vezetne - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek kedden Párizsban, miután találkozott Mathias Cormannal, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) megválasztott főtitkárával.

A tárcavezető szerint az elmúlt évtizedben bebizonyosodott, hogy az adóemelések útja zsákutca, az adócsökkentések jelentik a legjobb ösztönzőt a munkahelyek létrehozására, és a gazdaság növekedéshez.

"Senkinek nincsen joga kívülről beavatkozni a magyar adópolitikába"

- mondta Szijjártó, jelezve: Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az adókulcsok megállapítása nemzeti hatáskörben maradjon.

Szijjártó Péter szerint bebizonyosodott, hogy Magyarország adta a legsikeresebb gazdasági választ a világjárványra és annak következményeire, ahogy az is, hogy az adócsökkentésre, a beruházások támogatására és a munkahelyek megmentésére fókuszáló gazdaságpolitikai irányvonal a helyes.

A miniszter úgy látja, hogy mára az is bebizonyosodott, hogy az adóemelések útja zsákutca, és aki nem képes ideológiai vitáktól mentesen gazdaságpolitikai döntéseket hozni, az lemarad az új világgazdasági korszakot elrendező versenyben.

"Világszerte olyan törekvések indultak meg, amelyek megnehezítik a világgazdaság gyors újraindulását, hiszen azok a törekvések, amelyek globális adóminimum bevezetésére vonatkoznak, azok ilyenek"

- mondta Szijjártó Péter.

A miniszter szerint a globális minimumadó bevezetésének gondolata ellentétes a piacgazdasági elvekkel, és azokat az országokat próbálja meg helyzetbe hozni, amelyek nem voltak képesek a pénzügyi költségvetési fegyelemnek azt a szintjét létrehozni, amely megengedte volna számukra az alacsony adókulcsok bevezetését.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar gazdaság és beruházási környezet versenyképességének egyik legfontosabb eleme az, hogy Európa legalacsonyabb munkát és vállalkozásokat terhelő adóit Magyarországon kell fizetni. Ennek pedig fontos előfeltétele volt a pénzügyi és költségvetési fegyelem megtartása, miközben más országok erre nem voltak képesek, ezért nem is tudtak adót csökkenteni - hívta fel a figyelmet Szijjártó.

Magyarország továbbra is "a segély helyett munkát" elvet alkalmazza, és azon lesz, hogy a jövőben is fenntartsa az adócsökkentési politikát.

"Nem fogadunk el semmilyen olyan nemzetközi nyomást vagy szabályt, amely adóemeléshez vezetne Magyarországon"

- hangsúlyozta.

A miniszter ugyanakkor abban egyetértett, hogy a nagy technológiai cégek adózási kérdésére megoldást kell találni, és az értékteremtés helyszínén mindenképpen történnie kell adófizetésnek.

"Ne tegyük azt lehetővé, hogy a nagy technológiai cégek jogtalan versenyelőnyt élvezzenek nemzetközi adószabályozás híján!"

- fogalmazott a miniszter, aki szerint a kérdés megnyugtató rendezésében az OECD-nek nagy szerepe lesz.

A szervezet megválasztott új főtitkára június 1-jén lép hivatalba, és megválasztása óta elsőként Szijjártó Pétert fogadta.

Az ausztrál Mathias Cormann a külgazdasági és külügyminiszter szerint pragmatikus, észszerű megközelítést alkalmaz, szándékai szerint nem engedi az ideológiai vitákat betörni a gazdaságpolitikai elképzelések közé.

"Számunkra fontos, hogy az OECD továbbra is támogassa a tagországokat a gazdasági fejlődéshez szükséges gazdasági döntések meghozatalában, annak tiszteletben tartásával, hogy a gazdaságpolitikák minden esetben a nemzeti döntési körben vannak"

- fogalmazott Szijjártó Péter, aki szerint az új főtitkár garanciát jelent erre, ezért is támogatta őt Magyarország a jelöltségekor.