Új slágertermék jön? Nagyon megugrik az eurós inflációkövető állampapírok kamata

Elemzések2022. júl. 21.Harsányi Péter

Jelentősen megemelkedett az infláció az euróövezetben, amely érdemben emeli az eurós devizanemű Prémium Euró Magyar Állampapír hozamát. Az inflációkövető, forint devizanemű Prémium Magyar Állampapír várhatóan nagyságrendileg 40 százalékos, míg a Prémium Euró Magyar Állampapír 20 százalékos hozamot kínálnak a 6 éves futamidejük alatt. A különbség 20 százalék a forintos lakossági állampapír javára. Ebből kifolyólag legalább 20 százalékot kell gyengülnie a forintnak az euróval szemben 6 év alatt – változatlan inflációs pálya mentén -, hogy megérje eurós papírokat vásárolni. Az európai energiaválság esetleges súlyosbodása, az amerikai jegybank lendületesebb szigorításai és az uniós forrásokkal kapcsolatos kérdőjelek egyaránt negatív kockázatot jelentenek a forint számára.

Az euró/forint árfolyam 10 éve 270 forint környezetében mozgott. Ma 400 forint az árfolyam. Egy évtized alatt tehát 50 százalékot gyengült a forint az euróval szemben. Ehhez több nemzetközi válság is hozzájárult. A hazai fizetőeszköz leértékelődésének kockázata miatt érdemes lehet forint mellett több devizában, például euróban vagy dollárban is tartani a megtakarításokat.

Főleg annak érdemes devizát venni, aki fél az energiaválság súlyosbodásától, európai szintű gázhiánytól tart vagy nem hisz az uniós megállapodásban és arra számít, hogy Magyarország nem kap annyi uniós forrást. Ezen tényezők ugyanis rendre forint gyengítő hatásúak.

PEMÁP

Azok számára, akik euróban szeretnének megtakarítani, a Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP) kiváló alternatívát nyújt. E lakossági állampapír az eurózóna előző évi inflációját fizeti plusz 0,25 százalék kamatprémiumot.

A papír futamideje hat év. Kamatfizetés évente történik. A kamat a tőkével együtt a futamidő végén kerül az ügyfél számláján jóváírásra.

Eurózóna infláció

A PEMÁP az elmúlt időszakban kevésbé volt hangsúlyos, hiszen az euróövezetben 2010 és 2020 között átlagosan kevesebb volt az éves infláció, mint 2 százalék.

Ez a helyzet azonban az orosz-ukrán háború után élesen megváltozott.

Az Európai Központi Bank (EKB) előrejelzései alapján az eurózónában az idén 6,8 százalék lehet az infláció. A fogyasztói árindex ezt követően 2023-ban 3,5 százalék, 2024-ben 2,1 százalék lehet.

Az inflációs kockázatok ráadásul erősen felfelé mutatnak. Az EKB előrejelzései nem számolnak a gázválság súlyosbodásával és azt feltételezik, hogy a következő két évben meredeken esni fog kőolaj és a földgáz világpiaci ára.

Az EKB 2023-ra 93 dolláros, míg 2024-re 84 dolláros kőolajárfolyamot vár. Jelenleg 100 dollár felett mozog az árfolyam. Másfelől jövőre fele olyan magas földgázárakat vár a jegybank, mint a mostani piaci ár. Ezeket a várakozásokat kockázatok övezik.

PEMÁP kamatozása

A PEMÁP kamatozása tehát vonzóbbá válik. Ha azzal számolunk, hogy a 2024 utáni években a 2 százalékos jegybanki célnál lesz az infláció az eurózónában, akkor durván 6 év alatt megközelítőleg 20 százalékos hozamot nyújt euróban a PEMÁP konstrukció.

Figyelembe véve azonban az erősen felfelé mutató inflációs kockázatokat, feltehetően ennél magasabb lesz a tényleges hozam.

Ezt a hozamot emelheti meg az euró/forint árfolyam esetleges további emelkedése, amennyiben lejáratkor visszaváltjuk az eurónkat forintra.

PMÁP vagy PEMÁP

Az inflációkövető (forintos) Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) a megemelkedett hazai inflációs környezetben rendkívül vonzó kamatot kínál. A PMÁP előző évi inflációt és 1,5 százalék kamatprémiumot fizet.

A hatéves futamidejű Prémium Magyar Állampapírral hat év alatt durván 40 százalékos hozamot lehet elérni. Ez esetben is felfelé mutatnak a kockázatok.

A forintos PMÁP tehát jó eséllyel 40, míg az eurós PEMÁP 20 százalékos hozamot kínál nagyságrendileg. A különbség 20 százalék a forintos PMÁP javára. Ebből kifolyólag legalább 20 százalékot kell gyengülnie a forintnak az euróval szemben 6 év alatt, hogy megérje eurós PEMÁP-ot vásárolni.

Természetesen a hazai és az eurózónás inflációs pálya közötti elmozdulás befolyásolhatja a fenti különbséget.

Kockázatok

A forint már nagyon sokat gyengült az elmúlt bő két évben. A hazai fizetőeszköz lényegesen gyengébb a fundamentálisan indokolt szinttől.

A forint érdemi erősödését váltaná ki, ha nem mélyülne tovább az európai energiaválság, megegyezne Magyarország az EU-val az uniós forrásokról, illetve, ha az amerikai jegybank kevésbé dinamikus kamatemelési ciklust folytatna.

Ellenkező esetben újra negatív nyomás alá kerülhetne a forint, ami az eurós PEMÁP-nak kedvezne.