Új szuperállampapír jön - de mennyire vonzó?

Elemzések2022. szept. 13.HP

A következő egy évben közel 11 százalékos kamatot fizető, 3 éves futamidejű Bónusz Magyar Állampapír a legjobb alternatíva a viszonylag rövid befektetési időtávval rendelkező lakossági ügyfelek számára. A papír ugyanakkor negatív reálhozamot nyújt, vagyis a megtakarításunk e konstrukcióban is elértéktelenedik a jelenlegi inflációs környezetben. Pozitív kivételt továbbra is csak az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír jelent, mely 4 év alatt nagyságrendileg 40 százalékos hozamot nyújthat.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) újra bevezeti a 12 hónapos diszkont kincstárjegy hozamához kötött, változó kamatozású 3 éves Bónusz Magyar Állampapírt.

Napjainkban az egyéves diszkont kincstárjegy kamata 11,2 százalék körül mozog, vagyis a vásárlás időpontjától függően nagyságrendileg ekkora hozamot lehet elérni egy év alatt a Bónusz Magyar Állampapírral.

Jó üzlet?

Ilyen rövid időtávon egyetlen másik lakossági állampapír sem kínál 10 százalék feletti hozamot, mely így a rövidtávú megtakarítók számára is vonzó lehetőség.

Viszonyításképpen, a MÁP Plusz kamata 5 éves futamideje alatt kevesebb, mint fele ekkora. A Magyar Állampapír Plusz lépcsőzetes kamatozás mellett 5 év alatt megközelítőleg évi 5 százalékos kockázatmentes átlaghozamot kínál.

Nem is nagy csoda, hogy egyre nagyobb összegek távoznak a MÁP Pluszból, melynek állománya mára 4000 milliárd forint alá csökkenhetett.

Reálhozam

A Bónusz Magyar Állampapír 11 százalék körüli hozama ugyanakkor elmarad az inflációtól. A fogyasztói árak az idén átlagosan közel 15, jövőre 12 százalékkal emelkedhetnek piaci várakozások alapján.

Az inflációs kockázatok ráadásul erősen felfelé mutatnak.

Ebből adódóan az új Bónusz Magyar Állampapírral valószínűleg nem lehet pozitív reálhozamot (azaz inflációval korrigált pozitív hozamot) elérni.

Ezen az állapoton segíthetnek valamelyest az MNB jövőbeni kamatemelései, hiszen a jegybanki alapkamattal viszonylag szorosan együtt mozognak az egyéves diszkont kincstárjegy hozamok.

Az MNB a piaci várakozások (határidős kamatlábmegállapodások) alapján a mostani 11,75 százalékos alapkamatot további 2,5 százalékponttal megemelheti fél éven belül. Ez lényegében 2,5 százalékponttal fogja növelni a későbbiekben a diszkont kincstárjegyek hozamát.

Az MNB kamatemelései a jelenleg forgalomban lévő diszkont kincstárjegyek hozamát nem emeli meg.

A második évtől tehát a várhatóan magasabb kamatkörnyezet miatt a BMÁP által nyújtott hozamok is emelkedhetnek.

A jegybank érdemi kamatcsökkentést 2023 vége előtt várhatóan nem hajt végre.

PMÁP

Pozitív reálhozamot továbbra is csak az inflációkövető lakossági állampapírral, vagyis a Prémium Magyar Állampapírral (PMÁP) lehet elérni. 4 év alatt közel 40 százalék lehet az infláció. Ehhez tesz hozzá a 4 éves PMÁP évente 0,75 százalékos kamatprémiumot. Utóbbi a reálhozam.

A 4 éves futamidejű Prémium Magyar Állampapírral tehát 4 év alatt megközelítőleg 40 százalékos hozamot lehet elérni.

Mikortól jegyezhető a BMÁP?

Az ÁKK közleménye alapján az új BMÁP jól kiegészíti a lakossági állampapír portfóliót mind futamidő, mind a kamatozás szempontjából.

A kamatadó mentes állampapír 2022. szeptember 29-től vásárolható meg.

További lépések

Az Államadósság Kezelő Központ szeptember végéig megújítja az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír konstrukciót, mely jelenleg még változatlan feltételek mellett jegyezhető.

Az ÁKK továbbá szeptember 19-től az Egyéves Magyar Állampapír és az egyéves Kincstári Takarékjegy kamatát 7,0 százalékra, a kétéves Kincstári Takarékjegy kamatát pedig 7,5 százalékra emeli.