Szuperhumánok és génhekkelés az MVM Future Talks műsorán

Hírek3 órájaNövekedés.hu

Az MVM Future Talks ötödik évadának záró epizódja minden eddiginél merészebb kérdéseket feszegetett az emberi élet meghosszabbításának lehetőségeiről és a transzhumanizmus kihívásairól. Az október 11-i online talk show-n a magyar és nemzetközi tudományos élet kiemelkedő szakértői osztották meg gondolataikat arról, hogy meddig élhetünk a jövőben, valósággá válhat-e az „örök élet” és szuperhumánokká alakulhatunk-e a technológia segítségével. A talk show-ban olyan neves szakértők vettek részt, mint Szász Máté neurobiológus, ifj. Duda Ernő biotechnológus, Dr. Ulbert István idegtudós és David Orban, a Humanity+ korábbi elnöke. Az esemény különleges vendége Jason Silva, a National Geographic sztárja volt.

Mennyi időnk van még hátra? Hány évvel nyújthatjuk meg ezt a tudománynak hála? Ha pedig 25-50 évvel tovább élünk, azzal mekkora terhet rovunk a szűkebb-tágabb környezetünkre? És úgy összességében: megtaláljuk valaha az „örök élet” titkát? Ezekre a kérdésekre kereste a választ az MVM Future Talks, Magyarország egyik legmeghatározóbb online tudományos sorozatának évadzáró talk show-ja.

Jason Silva, a National Geographic sztárja erőteljes felütéssel indította a beszélgetést: 

Amikor besétálok egy könyvtárba, elönt a kíváncsiság, éhezem a rengeteg tudásra, és arra vágyom, hogy beutazzam a tudás és a tudatosság kozmoszát. De aztán jön a tudatosság pofonja, és úgy érzem, összedől bennem a világ, amikor eszembe jut, hogy az életem mennyire korlátozott.

Silva szerint a biotechnológia fejlődésével hamarosan képesek leszünk „meghekkelni” saját biológiánkat, ami lehetővé teszi, hogy magunk döntsük el, meddig akarunk élni.

A szakértők egyetértettek abban, hogy az élettartam meghosszabbítása nem csupán pénz kérdése. Ifj. Duda Ernő, a Medipredict vezérigazgatója és a Magyar Biotechnológiai Szövetség elnöke hangsúlyozta, a hétköznapi döntéseink jelentősen befolyásolják életesélyeinket. Dr. Fedor Flóra Zsófia biológus pedig kiemelte a mentális egészség fontosságát a hosszú élet elérésében.

A beszélgetés során szó esett a mikrobiom szerepéről is az egészségmegőrzésben. Szász Máté neurobiológus rámutatott:

Annyira gyorsan jönnek az új ismeretek, és annyira nehezen tematizálható ez a kérdéskör az emberi agy számára, hogy valószínűleg egy mesterséges intelligencia alapú megoldásra lesz szükségünk ahhoz, hogy átlássuk és megértsük a mikrobiomban lévő baktériumok, vírusok és gombák közötti elképesztően széleskörű kooperációt.

A génterápia és génszerkesztés lehetőségeiről Silva izgalmas jövőképet vázolt fel:

Az emberek átalakítják magukat, és ezzel új emberi fajokat hoznak létre. Erre csak azt tudom mondani: készüljetek fel rá!

A talk show második részében a transzhumanizmus kérdéseit vitatták meg a szakértők. David Orban, az Actioneer alapítója és vezérigazgatója szerint önmagában a társadalmi szerződésnek kell megváltoznia ahhoz, hogy elfogadjuk a szuperhumánok megjelenését. Lévay György, a Széchenyi István Egyetem projektvezetője egy kérdésfelvetéssel vitte tovább a gondolatkísérletet, egyben a változások lassabb üteme mellett érvelt:

Lesz-e egy olyan chip, amit beültetnek az emberekbe, és az valamilyen hálózaton keresztül folyamatosan kapcsolatban van egy központi szerverrel? Ettől technológiailag nem vagyunk messze. De az, hogy az élet e köré szerveződjön, nem egyik napról a másikra fog megvalósulni.

Jason Silva optimista hangvételű zárszavában pozitív jövőképet festett:

Az emberi fejlődés egyre inkább úgy néz ki, hogy a gondolatainkon keresztül valósítjuk meg magunkat. A virtuális elképzeléseink a szemünk előtt válnak valósággá. Az emberiség és a technológia közös fejlődése pedig csak még tovább gyorsítja ezt a folyamatot. Szerintem jó úton haladunk afelé, hogy csillaggyártókká váljunk.

A teljes adás ingyenesen visszanézhető az mvmfuturetalks.hu oldalon.