Tiltakozni kell az új Kata ellen a Könyvelők Egyesülete szerint

Hírek2022. júl. 11.Sz.A.

Mindenképp tiltakozni kell a kisadózó vállalkozások tételes adója, a Kata új tövénymódosítása ellen. A bújtatott foglalkoztatást ellenőrzésekkel kell kiszűrni, nem pedig az összes katást büntetni - nyilatkozta a Növekedés.hu kérdésére Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke.

Ha egy lámpás kereszteződésnél valaki átmegy a piroson, és balesetet okoz, akkor nem a lámpát kell leszerelni, hanem ellenőrizni kell a szabálytalan közlekedőket - fogalmazott az új katás törvénymódosítással kapcsolatban Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) alelnöke.

Kérdésünkre válaszolva kifejtette: most annak van az ideje, hogy tiltakozzunk a módosítás ellen, mert "felnégyeli a Katát", amely jelen formájában gyakorlatilag megszűnik létezni.

- A bújtatott foglalkoztatás, vagy a 40 százalékos büntetőadó ellen ellenőrzésekkel lehet hatékonyan védekezni, de nem lehet a 450 ezer katást kollektív módon csalóként kezelni - tette hozzá.

Kiemelte: a Kata ilyen mélységű módosításáról semmi konkrétum nem hangzott el pár nappal ezelőtt, a csütörtöki Kormányinfón sem.

A bújtatott foglalkoztatást a Kata legutóbbi módosításával úgy próbálták kiküszöbölni, hogy évi 3 millió forintra (havi 250 ezer forintra) csökkentették az egy ügyfélnek kibocsátható számlát. Ebből az összegből kell befizetnie a katázónak a NAV felé az 50 ezer forintos adót, valamint a vállalkozásához kapcsolódó összes költségét is fedeznie kell.

Ha egy katázó évi 3 millió forint feletti összeget számláz egy ügyfélnek, akkor az efölötti összegre 40 százalékos büntetőadót kell megfizetni.

A törvénymódosítás eddig megjelent részeletei szerint a katázóknak idén szeptember 1-én kell átállniuk az új rendszerre.

A kata új szabályozása a kormány szándékai szerint megőrzi az adónem eddigi pozitívumait, bezárja viszont azokat a kiskapukat, amelyek a jogalkotói szándékkal ellentétes magatartást váltottak ki az adózóknál

- mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden az Országházban az MTI jelentése szerint.

A kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvényjavaslat vitájában az államtitkár expozéjában kiemelte: a javaslat célja, hogy olyan törvényi szabályokat alakítson ki, amelyek megőrizve a kisadózó vállalkozások tételes adójának eredményeit, biztosítják, hogy az adónem továbbra is elsősorban az eredetileg megcélzott kör, a ténylegesen is vállalkozási tevékenységet folytató legkisebb adóalanyok számára legyen vonzó adózási alternatíva.

A cél a jövőben is az, hogy a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók kapjanak lehetőséget arra, hogy a tevékenységüket terhelő valamennyi közteher fizetési kötelezettségét csekély adminisztráció mellett, méltányos mértékű adó megfizetésével teljesítsék

- magyarázta.

Hangsúlyozta: e célok megvalósítása érdekében született meg tíz évvel ezelőtt az a szabályozás, amely minden korábbinál kedvezőbb adókörnyezetet teremtett a legkisebb, jellemzően magánszemélyek részére szolgáltatást nyújtó vállalkozások, önfoglalkoztatók számára.

Az adómérték és adminisztrációs terhek csökkentése mellett az adónem célja a gazdaság kifehérítése a kisvállalkozói tevékenységből származó jövedelmek legalizálásán keresztül - mutatott rá