Több pénz a korrupció elleni küzdelemre Ukrajnában

Hírek2018. márc 21.Növekedés.hu

Ukrajnában növelik a korrupció ellen küzdő állami szervezetek  finanszírozását. Ám a lakosság nem igazán „hisz a könnyeknek”: a többség szinte teljesen reménytelennek látja a helyzetet. Az IMF pedig ki is számolta, mekkora kárt okoz az országnak a korrupció. Az e célra létrehozott három szervezet, a nemzeti korrupcióellenes ügynökség finanszírozása 11 százalékkal, a nemzeti korrupciómegelőzési ügynökségé13 százalékkal, a nemzeti vagyonhasznosítási ügynökségé 5 százalékkal emelkedik. Emellett jóval több pénz jut az állami nyomozó irodának, valamint a nemzetbiztonsági és védelmi tanácsnak. Hogy a kolosszális ráfordítások meghozzák-e a várt áttörést a korrupcióellenes harcban, az még a jövő zenéje.  Mindenesetre az ukránok döntő többsége úgy véli, hogy Kijev elvesztette a harcot a korrupcióval szemben.

Az ukránok 86 százaléka gondolja úgy, hogy az ország jelenlegi vezetése képtelen felvenni a harcot a korrupcióval, 60 százalékuk teljes kudarcnak minősítette az eddigi küzdelmet – derült ki abból a felmérésből, amelyet két neves ukrán szociológiai intézet végzett el. 
A közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek mindössze 9 százaléka találja eredményesnek a korrupció megfékezésére tett lépéseket a jelenlegi kijevi vezetés részéről. Teljes mértékű elégedettségét pedig csupán egy százalékuk fejezte ki. A felelősség a korrupció elleni küzdelem sikertelenségéért a megkérdezettek 60 százaléka szerint elsősorban az államfőt terheli, 37 százalék a bíróságokat, 42 százalék a parlamentet, 29,5 százalék az újonnan létrehozott korrupcióellenes szerveket, míg 25,5 százalék a rendvédelmi szerveket hibáztatja ezért. Ugyanakkor a felmérésben résztvevők 17 százaléka ismerte el, hogy adott kenőpénzt vagy ajándékot hivatalos személynek, a megkérdezettek 14 százaléka nem volt hajlandó válaszolni erre a kérdésre. Egy másik adat szerint az ukránok 38 százaléka közvetlenül találkozott a korrupcióval: kenőpénzt követeltek tőlük, vagy kénytelenek voltak kenőpénzt adni. A korrupció elleni harc sikertelensége mély nyomokat hagy a gazdaságban: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslése szerint Ukrajna éves GDP-jének a 2 százalékát falja fel a korrupció, miközben tavaly a GDP növekedési üteme mindössze 2 százalék volt, az infláció pedig meghaladta a 10 százalékot. Lehangolóak a Transparency International által készített nemzetközi korrupciós lista Ukrajnára vonatkozó adatai is. Az úgynevezett korrupcióérzékelési mutató 29 pont volt 100-ból 2016-ban. Ukrajna átlaga 24,58 pontot tett ki 1998- 2016 között, a mutató 2000-ben volt rekordalacsony szinten, 15 ponton. Az ország a maga 29 pontjával a vizsgált 176 ország közül a 131 –ik helyen áll, egy csoportban Kazahsztánnal, Oroszországgal, Nepállal és Iránnal.
A listát egyébként Dánia, Új-Zéland, Finnország és Svédország vezeti 90 pont körüli értékkel.

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.