Több pénz a korrupció elleni küzdelemre Ukrajnában

Hírek2018. márc 21.Növekedés.hu

Ukrajnában növelik a korrupció ellen küzdő állami szervezetek  finanszírozását. Ám a lakosság nem igazán „hisz a könnyeknek”: a többség szinte teljesen reménytelennek látja a helyzetet. Az IMF pedig ki is számolta, mekkora kárt okoz az országnak a korrupció. Az e célra létrehozott három szervezet, a nemzeti korrupcióellenes ügynökség finanszírozása 11 százalékkal, a nemzeti korrupciómegelőzési ügynökségé13 százalékkal, a nemzeti vagyonhasznosítási ügynökségé 5 százalékkal emelkedik. Emellett jóval több pénz jut az állami nyomozó irodának, valamint a nemzetbiztonsági és védelmi tanácsnak. Hogy a kolosszális ráfordítások meghozzák-e a várt áttörést a korrupcióellenes harcban, az még a jövő zenéje.  Mindenesetre az ukránok döntő többsége úgy véli, hogy Kijev elvesztette a harcot a korrupcióval szemben.

Az ukránok 86 százaléka gondolja úgy, hogy az ország jelenlegi vezetése képtelen felvenni a harcot a korrupcióval, 60 százalékuk teljes kudarcnak minősítette az eddigi küzdelmet – derült ki abból a felmérésből, amelyet két neves ukrán szociológiai intézet végzett el. 
A közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek mindössze 9 százaléka találja eredményesnek a korrupció megfékezésére tett lépéseket a jelenlegi kijevi vezetés részéről. Teljes mértékű elégedettségét pedig csupán egy százalékuk fejezte ki. A felelősség a korrupció elleni küzdelem sikertelenségéért a megkérdezettek 60 százaléka szerint elsősorban az államfőt terheli, 37 százalék a bíróságokat, 42 százalék a parlamentet, 29,5 százalék az újonnan létrehozott korrupcióellenes szerveket, míg 25,5 százalék a rendvédelmi szerveket hibáztatja ezért. Ugyanakkor a felmérésben résztvevők 17 százaléka ismerte el, hogy adott kenőpénzt vagy ajándékot hivatalos személynek, a megkérdezettek 14 százaléka nem volt hajlandó válaszolni erre a kérdésre. Egy másik adat szerint az ukránok 38 százaléka közvetlenül találkozott a korrupcióval: kenőpénzt követeltek tőlük, vagy kénytelenek voltak kenőpénzt adni. A korrupció elleni harc sikertelensége mély nyomokat hagy a gazdaságban: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslése szerint Ukrajna éves GDP-jének a 2 százalékát falja fel a korrupció, miközben tavaly a GDP növekedési üteme mindössze 2 százalék volt, az infláció pedig meghaladta a 10 százalékot. Lehangolóak a Transparency International által készített nemzetközi korrupciós lista Ukrajnára vonatkozó adatai is. Az úgynevezett korrupcióérzékelési mutató 29 pont volt 100-ból 2016-ban. Ukrajna átlaga 24,58 pontot tett ki 1998- 2016 között, a mutató 2000-ben volt rekordalacsony szinten, 15 ponton. Az ország a maga 29 pontjával a vizsgált 176 ország közül a 131 –ik helyen áll, egy csoportban Kazahsztánnal, Oroszországgal, Nepállal és Iránnal.
A listát egyébként Dánia, Új-Zéland, Finnország és Svédország vezeti 90 pont körüli értékkel.

SIKERSZTORIK
Richard Branson: a mindennapi sportolás készít fel a sikerekre
Branson szerint egy nap nem múlhat el sport nélkül. Napi kétszer teniszezik, illetve emellett minden nap 40 percen át súlyt is emel. A Bloomberg legfrissebb adatai szerint a 2000-ben lovaggá ütött angol üzletember 5,3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.
Siker2019. ápr 20.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.