600 milliárd forintos kerettel indul a Baross Gábor Tőkeprogram

Hírek2023. márc. 2.MTI

A Baross Gábor Tőkeprogram erősíti Magyarország versenyképességét, és hozzájárul ahhoz, hogy a háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzetben kivédje a recessziót - közölte az MTI-vel csütörtökön a Nemzeti Tőkeholding Zrt. (NTH).

A három pillérből álló tőkeprogramot a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal (GFM) dolgozta ki az NTH, a 600 milliárd forintos keretösszeg a gazdaságfejlesztési célokkal összhangban megfelelő finanszírozást biztosít a gazdasági szereplők számára - írták.

A források közvetítésében alapkezelők vesznek részt, közreműködésük hozzájárulhat a tőkekihelyezések hatékonyságához - hangsúlyozta az NTH, amely a 67 állami hátterű tőkealapból jelenleg 55 tőkealap koordinálásáért felel, ebből 48 tőkealap belföldi.

A még aktív befektetési időszakban lévő belföldi alapokból 751 milliárd forint, a nemzetközi alapokkal együtt csaknem 1000 milliárd forint a kihelyezhető források összege.

A Baross Gábor Tőkeprogrammal együtt tehát 1600 milliárd forint áll rendelkezésre magántőke-, kockázati tőke-, ingatlan- és értékpapíralapokban - tették hozzá.  

A tőkeprogram megvalósításában az NTH szakmai irányítási és kompetenciaközpontként vesz részt, az MFB Invest Zrt. és az Exim Invest Zrt. befektetői joggyakorlói szerepet tölt be.

A 150 milliárd forintos Ingatlan- és értékpapíralapok pillért hétfőn már el is indították, a keretből a piaci befektetési alapkezelők értékpapírágon legfeljebb 5 milliárd forint, ingatlanalap-kezelőként legfeljebb 30 milliárd forint tőkejuttatást kaphatnak.

Az NTH Csoport részesedése nem haladhatja meg az alap nettó eszközértékének 30 százalékát, hogy többségben piaci befektetők vegyenek részt forrásaikkal a beruházásokban.

Az ingatlanalapokra összpontosító alprogram az építőipar, mint stratégiai fontosságú iparág recessziós kockázatainak csökkentését célozza, a pályázók energiahatékonysági felújítást, zöld és megújuló energiaforrást használó ingatlanok fejlesztését, építését, vásárlását finanszírozhatják.

Az értékpapíralapok alprogramja a tőzsdei likviditás fejlesztését segíti.

A forrás magyar székhelyű kibocsátó belföldön kibocsátott vállalati kötvényeinek vagy részvényeinek megszerzésére fordítható, így vonzóbbá teheti a Budapesti Értéktőzsdét a kibocsátók számára - közölték.     

Baross Gábor Tőkeprogram emellett a magyar piacon legjobban teljesítő állami hátterű tőkealapok feltőkésítését, valamint újonnan induló tőkealapok létrehozását is magában foglalja.

A Ingatlan- és értékpapíralapok pillér tájékoztatóját az nth.hu oldalon már közzétették, az Új tőkealapok felállítása pillér és a Ráemelési pillér részletei ezt követően jelenhetnek majd meg a GFM hétfői közleménye szerint.