Történelmi csúcsot döntött az új háztartási hitelek értéke

Hírek2020. márc. 4.Sz.A.

Nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően gyorsan emelkedett tavaly a lakossági és vállalati hitelek állománya, ami a lakáshitelek esetében egyértelműen a babaváró hitelnek köszönhető – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból.

Tavaly több mint 50 százalékkal emelkedett a kihelyezett új hitelek értéke , ezzel elérte a 2300 milliárd forint történelmi csúcsot a jegybank legfrissebb adatai szerint.

A vállalati hitelezés 14, a lakossági pedig 17 százalékkal emelkedett tavaly, az új hitelek felét Budapesten vették fel. A babaváró hitelből február végéig 566 milliárd forintot folyósítottak, szinte mindenkinek a maximális 10 millió forintot – hangzott el a Magyar Nemzeti Bank hitelezési folyamatokról szóló sajtótájékoztatóján.

Bár a hitelezés növekedési tempója többszöröse az uniós átlagnak, a GDP arányában Magyarország még mindig alacsonyabb szinten (18, illetve 14 százalékon) áll a vállalati, illetve a lakossági hitelek terén, ami jelentősen elmarad az uniós aránytól (34, illetve 49 százalék).

A vállalati hitelezés egészségesebb szerkezetében sokat számított az NHP fix, amit 265 milliárd forint értékben vettek fel tavaly. Az új hiteleknél a kamatkockázat mérsékelt, amelyhez hozzájárult a Minősített Fogyasztóbarát Hitelek folyamatos emelkedése, ezek aránya már 72 százalékot tesz ki.

A hitelfeltételek nem változtak, a bankok erős keresletre és markáns keresletre számítanak továbbra is, a legnagyobb lakossági bankok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a fogyasztási hitelek állományában romlás várható - mondta Nagy Tamás, az NB főosztályvezetője.

A nagyösszegű hiteleknél tavaly év végén emelkedett a kamatszint, ami elsősorban az ingatlanszektorhoz kapcsolódik, és az euróban létrejött szerződésekre vonatkozik.

Eddig 59 ezer babaváró hitelt kötöttek tavaly júliustól február végéig, eddig összesen 566 milliárd forint értékben, ehhez is kapcsolódik, hogy 26 százalékkal emelkedett a házasságkötések száma. A legtöbben Pest, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében vettek fel hitelt, és a tehetősebb réteg élt a lehetőséggel.

A babaváró adósokra nem jellemző az adóssághalmozás, a többségnek nincs másik hitele, így nem vállalják túl magukat. A jövedelemarányos eladósodottság a többségnél 40 százalék alatt maradt.