Tovább drágulhat a sertéshús a koronavírus miatt Németországban

Hírek2020. márc. 5.Növekedés.hu

Tavaly óra tart a sertéshús rohamos drágulása Németországban, a koronavírus kitörése pedig tovább nehezíti a német fogyasztók helyzetét.

Az ágazat még nem heverte ki az emberre ártalmatlan, de a sertésállományt megtizedelő afrikai sertéspestis hatását.

A betegség miatt Kínában tavaly az addig termelt sertéshúsmennyiség legalább fele kiesett, így az ázsiai ország nem tudta ellátni sertéshússal a fogyasztóit, és elképesztő mértékű importba kezdett.

A lehetőségre lecsapó német termelők exportja pedig felnyomta a hazai árakat.

„Az ázsiaiak kisöprik a világpiacot” - panaszkodott egy német hentesüzlet vezetője a Die Welt című lapnak. Mint mondta, 2019 végén 15 euróért adtak 1 kiló oldalast, szemben az egy évvel korábbi 9 euróval.

A koronavírus kitörése óta a kínai kereslet még inkább megugrott, ami még tovább emelte a németországi árakat.

Németországban az 1 főre jutó átlagos húsfogyasztás évi 60 kilogramm, ebből 38 kilogramm a sertéshús. Ahhoz, hogy valaki a jövőben is hozzájusson kedvenc oldalasához vagy karajához, valószínűleg mélyebben bele kell majd nyúlni a zsebébe.

Ezt jelzi az is, hogy a vágósertés termelői ára a hónap eleje óta 35 százalékkal emelkedett, kilogrammonként 1,9 euróra.

Ilyen nagymértékű emelkedést legfeljebb nyaranta, a grillszezonban lehet megfigyelni, de februárban még soha nem fordult elő.

A húsfeldolgozó cégek és a kereskedelmi láncok a költségek növekedését próbálják nem teljes egészében áthárítani a vevőkre, tudván, hogy a német vásárló nagyon érzékeny az árakra, különösen a húsok, húskészítmények esetében. Nem biztos azonban, hogy ez a megoldás tartósan működhet, mert a termelői árak robbanása végveszélybe sodrot számos feldolgozócéget.

Kínában a sertéspestis miatt tavaly a sertésállomány 40-50 százalékkal csökkent, az ágazat termelése pedig 21 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest, ezzel 16 éves mélypontra süllyedt. A koronavírus tovább súlyosbítja az ágazat helyzetét, mert a közlekedési korlátozások nehezítik a jószágok szállítását, a kényszerszabadságok pedig a hús feldolgozását.

Gyors javulás, az állomány mihamarabbi pótlása nem várható, idén további 15 százalékos csökkenésre kell számítani, pedig Kína a világ első számú sertéshúsfogyasztója.

Az egyre szélesebbre nyíló kínai piaci résbe igyekeznek benyomulni a német termelők.

Már tavaly novemberben történelmi csúcsra, 161 millió euróra emelkedett a Kínába tartó német sertéshúsexport értéke. Ennek jelentőségét mutatja, hogy ez a szám 2018-ban csupán 28 millió euró volt.

Ezt a helyzetet a német fogyasztók erősen megszenvedik. A sertéspestis és a koronavírus együttes hatásaként tovább folytatódhat a sertéshús árának emelkedése.

A hús mindig csak egyre drágább, az oldalas ára például az utóbbi hetekben 15 százalékkal emelkedett

- mondta a Bild című lapnak egy hentes, aki éppen 4,80 euróról 5,10 euróra emelte a 600 grammos kiszerelésű pácolt oldalas terméke árát.