Tovább erősödött a forint, esik az olaj ára

Hírek2022. márc. 15.MTI

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben kedden kora reggel a bankközi piacon hétfő estéhez képest. Az eurót 373,77 forinton jegyezték röviddel hét óra előtt.

A svájci frank árfolyama 364,22 forintról 362,24 forintra csökkent, a dollár jegyzése pedig 341,14 forintról 340,38 forintra süllyedt.

Az euró minimálisan erősödött a dollárral szemben: hétfő este 1,0978 dolláron, kedd reggel 1,0981 dolláron állt.

A forint hétfőn sokat erősödött: az euróval szemben a kora reggeli 382-es árfolyamról délutánra a 374-es szintre.

Kedd reggel tovább süllyedt a kőolaj ára a hétfői esés után, amiben szerepet játszanak az orosz-ukrán tárgyalásokkal kapcsolatos várakozások, az Egyesült Államok első lépései, hogy újraindítsa az importot Venezuelából, valamint a koronavírus-járvány fellángolása Kínában.

Kedd reggel 7 órakor az északi-tengeri Brent kőolaj ára hordónként 4,60 dollár (4,30 százalék) csökkenéssel, 102,30 dolláron állt. A Brent jegyzése hétfőn 5,77 dollárral (5,1 százalékkal) csökkent.

A piac alakítói abban bíznak, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti, a tervek szerint kedden folytatódó tárgyalások végül fegyverszünethez vezethetnek.

Mindeközben a kínálat növekedésével kapcsolatos optimizmust erősítik azok a sajtóértesülések, amelyek szerint az Egyesült Államok a Venezuelával szembeni szankciók egy részének feloldását fontolgatja az olajellátás növelése érdekében.

A piac azt is vizsgálja, hogy milyen következményekkel járnak az új, az országban fellángolt járvány miatt elrendelt koronavírus-korlátozások Kínában.

A hatóságok már döntöttek arról, hogy szigorú korlátozásokat vezetnek be az ország délkeleti nagyvárosában, Sencsenben. Az új kínai bezárások felerősítették a csökkenő kereslet miatti aggodalmakat - mondta a Fujitomi Securities egyik szakértője.