Koronatanú: új magyar dokumentumfilm készült a diktatúra kialakulásáról

Hírek2022. márc. 15.Sz.A.

A Független Kisgazdapárt felszalámizása, és vezető tagjainak ellehetetlenítése áll a Koronatanú című új magyar dokumentumfilm középpontjában. A második világháború után a párt egyik újjászervezője, Arany Bálint gépészmérnök - Arany János leszármazottjának - meghurcolása és lelki megtörése révén a szovjetek segítségével hatalomra jutó kommunisták tipikus módszereit mutatja be a film.

Az 1945-ös és 1947-es választásokon is elsöprő győzelmet aratott a Független Kisgazda, Földmunkás- és Polgári Párt, amelyet azonban rövid időn belül felszalámizott és tönkretett a Szövetséges Ellenőrző Bizottság támogatásával megerősödő Magyar Kommunista Párt. A korszakról készített Koronatanú címmel egy tanóra keretébe beleférő, 33 perces, főként oktatási célú, történelmileg nagyon igényes dokumentumfilmet Borbás Barnabás és Réti László.

A főszereplő Arany Bálint gépészmérnök (1901-1987), Arany János egyenesági leszármazottja, az ő sorsán, meghurcolásán, bebörtönzésén, megtörésén, majd egyéni lázadásán keresztül mutatja be a korszak egy szeletét a film.

Arany Bálintot a Magyar Testvéri Közösség titkos hazafias társaság munkájában való részvételéért koncepciós perben elítéltek. 1945-től fontos szerepet töltött be a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Pártban (FKGP), az ő feladata volt országos szinten a párt újjászervezése.

A Kisgazdapárt módszeres bomlasztása, tagjainak ellehetetlenítése, és a korábbi pártvezetők családjait évtizedekig is elkísérő pártállami bosszút ábrázolja a Koronatanú. 

A film Arany Bálint azonos című emlékiratai alapján íródott, sorsa egy ember példáján át járja körbe a kor bebörtönzöttjei előtt álló dilemmát: a zsarolás alatt megtörve társaik kényszerű feladását, vagy elveiket megtartva a nehezebb utat járják. A főhős az utóbbit választotta. 12 év fegyházbüntetésre ítélték, és élete végéig megfigyelték.

A dokumentumfilm az Országgyűlés Hivatala és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága együttműködésében került bemutatásra a kommunizmus emléknapja alkalmából.

A film a második világháború után kiépülő diktatúra eszköztárát, valamint a köztársaság megdöntésének vádja mögött meghúzódó valódi hatalmi-politikai szándékokat Arany Bálint tevékenységén és sorsán, illetve a Magyar Testvéri Közösséggel szemben indított első koncepciós peren keresztül mutatja be. A narrátor Szatmári Attila, Arany Bálintot Tokaji Csaba alakítja.

A filmben szereplő történészek alapos munkája a dokumentumfilm egyik legnagyobb erénye.

A kort, és a dokumentumfilmben érintett morális problémát jobban megismerni vágyó fiataloknak a Koronatanú mellé jó szívvel ajánlható történelmi film lehet

  • a Nagy Imre bebörtönzését feldolgozó Temetetlen halott című 2004-es magyar-lengyel-szlovák film (rendező: Mészáros Márta),
  • a Márai Sándor emigrációban töltött utolsó éveit bemutató Az emigráns (rendezők: Szalai Györgyi, Dárday István), 
  • illetve alapműként Fábry Zoltán 1976-os remekműve, az Ötödik pecsét.

A filmet ezen a linken lehet megtekinteni az Országház Filmműhely Youtube csatornáján.