Trump: "történelmi megállapodás" a Kínával kötendő kereskedelmi egyezmény

Hírek2020. jan. 15.MTI

Történelmi megállapodásnak nevezte az amerikai elnök a Kínával kötendő kereskedelmi egyezményt szerdán a Fehér Házban, a dokumentum első szakaszának aláírási ceremóniáján.

"A történelmi kereskedelmi egyezmény első szakaszának aláírásával minden eddiginél nagyobb jelentőségű lépést teszünk Kínával" a kölcsönösen tisztességes kereskedelem felé - mondta Donald Trump.

Hozzáfűzte, hogy az Egyesült Államok és Kína közös erővel "kijavítja a múltban elkövetett hibákat".

Tudjuk, hogy lesznek még nézetkülönbségek országaink között, de ez a mai nap új fejezet kezdetét jelenti a világ két legfontosabb gazdaságának kereskedelmi kapcsolataiban

- szögezte le az amerikai elnök.

Ugyanakkor közölte azt is, hogy a kínai portékákra csaknem két évvel ezelőtt kivetett pótvámok mindaddig érvényben maradnak, amíg a most aláírt részleges kereskedelmi egyezmény második szakaszának részleteiben nem születik megállapodás. "Ha nem így tennénk, akkor nem maradna a kezünkben a tárgyaláshoz szükséges egyetlen ütőkártya sem" - fogalmazott.

Trump bejelentette azt is, hogy Kínába látogat.

A Fehér Házban tartott ünnepségen Mike Pence alelnök, az amerikai kormányzat tagjai és üzletemberek, továbbá Henry Kissinger volt külügyminiszter mellett részt vett Liu He kínai miniszterelnök-helyettes is. Kínai részről ő írta alá az egyezményt.

A kínai politikus felolvasta Hszi Csin-ping Donald Trumphoz címzett levelét. A kínai elnök ebben azt hangoztatta, hogy a kereskedelmi megállapodás "jó az egész világnak".

A levél felolvasása után a kínai miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy a megállapodás alapos és széles körű, valamint megfelel a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályainak is.

Az ünnepség végén Trump és Liu aláírta az egyezményt, amellyel kapcsolatosan elemzők kiemelik, hogy az csak szünetet jelent a két ország kereskedelmi háborújában, mert csupán első szakasza egy teljes és átfogó kereskedelmi megállapodásnak.

Az angol nyelven 86 oldalt kitevő megállapodás - amelyet csaknem két évig tartó vita és konfliktus előzött meg - nyolc fejezetet tartalmaz. Szó esik benne a szellemi tulajdon védelmének szigorúbb védelméről Kínában és Peking azon ígéretéről, hogy az következő két évben legalább 200 milliárd dollár értékben vásárol amerikai árucikkeket és szolgáltatásokat. A megállapodás egyik fejezetében rögzítették a felek Kína kötelezettségvállalását arról, hogy a továbbiakban nem manipulálja nemzeti valutáját, azaz a napi érdekeinek megfelelően "nem változtatgatja az árfolyamot".

Elemzők megjegyzik: e részleges megállapodásban nem szerepel a két ország közötti feszültség két fontos forrásának ügye: a Kínának tulajdonított számítógépes lopások és a kínai vállalatok állami támogatásának kérdése.

Az aláírási ceremónia után Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója újságíróknak azt nyilatkozta: "a megállapodás működni fog, ha Kína működtetni akarja". Majd hozzáfűzte, hogy azok a kínaiak, akikkel ő találkozott, azt szeretnék, hogy a megállapodás működjön.

A részleges kereskedelmi egyezmény február közepén lép életbe, és várhatóan ezt követően meg is kezdődnek a tárgyalások a megállapodás második szakaszáról.