Tudományos áttörés: A hosszú életért felelős gént azonosítottak dán kutatók

Hírek2024. szept. 8.Sz.A.

A Koppenhágai Egyetem sejt és molekuláris kutatói áttörést értek el az élettartam meghosszabbítása és annak genetikai összefüggései területén: kutatásaik szerint egy Oser1-es protein nagy mértékben befolyásolja, meddig élünk.

Az Oser1 protein nem csak bizonyos állatokban, hanem az emberi testben is azonosítható – véli Lene Juel Rasmussen szenior kutató, a frissen megjelent tanulmány egyik szerzője.

A dán kutatócsoport az állatokban azonosított protein viselkedését vizsgálta, és az adatokat modellezte az emberi testre - számol be a sciencedaily.

Megvizsgálták, mennyire felelősek bizonyos gének a hosszú élettartamért, és bizonyos állatokban található protein mennyire használható gyógyszerek előállításában.

Tíz olyan gént találtak, melyek megjelenését megfelelően módosítva az élettartam megváltozott, a kutatók arra az egy génre összpontosítottak, amely a legjobban befolyásolja az élettartamot, és elnevezték Oser1 génnek.

Megállapításuk szerint ennek a génnek a sejtszintű működése kulcsfontosságú az öregedés folyamatában és az általános egészséges élettartamban.

A kutatók jelenleg az Oser1 gén szerepét tanulmányozzák az emberi testben.

Ez az első tanulmány, amely kifejezett összefüggést mutat egy gén és az emberi öregedés és a várható élettartam között, és az Oser1 működésének részletes megértése később olyan gyógyszerek fejlesztésében is alkalmazható, amelyek az öregséggel összekapcsolható keringési, idegrendszeri és metabolikus betegségek kezelésére is alkalmas lehet.