Új elnök az MKT Európai Uniós Szakosztályában

Hírek2020. nov. 17.Növekedés.hu

Iván Gábort, az Európai Unió Tanácsának általános politikai igazgatóját, a szakosztály eddigi alelnökét választotta elnökévé a Magyar Közgazdasági Társaság Európai Uniós Szakosztálya. A szakosztály alelnöki tisztét a tagok döntése értelmében Becsey Zsolt, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara Társadalomtudományok és Nemzetközi Tanulmányok Intézetének intézetvezető-helyettese, tudományos főmunkatársa, a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi, külgazdaságért felelős államtitkára, volt európai parlamenti képviselő töltheti be a következő három ciklusban.

A Magyar Közgazdasági Társaság Európai Uniós Szakosztálya a szakosztály elnöke, Fazakas Szabolcs tavaszi, tragikus halála miatt tartott rendkívüli, részleges tisztújítást – a pandémiára tekintettel elektronikusan. A Webexen megtartott szakosztályi ülésen

Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke méltatta az Európai Uniós Szakosztály 2018. februári megalakulása óta végzett munkáját, szólt az MKT nemzetközi kapcsolatainak alakulásáról, valamint felhívta a szakosztály új elnökségének a figyelmét a társ szakosztályokkal – különösen a Fejlesztéspolitikai, a Nemzetközi Gazdasági, valamint a nemrégiben alakult Kelet-közép-európai Szakosztállyal – való együttműködésben rejlő lehetőségekre, szinergiákra.

A szakosztály tavasszal megválasztott elnökségéből Juhász Imre szakosztályi titkárra és Szijjártó Orsolya elnökségi tagra most nem kell szavazniuk a tagoknak. A jelölőbizottság elnökeként Gyurkovics István ismertette az online szavazás eredményét, amely szerint a szakosztály új elnökére és alelnökére összesen 31 tag adta le a szavazatát a megadott határidőre. Iván Gábornak egyhangúlag, 31 igen szavazattal, Becsey Zsoltnak pedig 30 igen szavazattal és egy tartózkodással szavaztak bizalmat a tagok.

Zárszavában a szakosztály új elnöke, Iván Gábor elmondta, hogy számos szakmai rendezvénnyel készül az elnökség az elkövetkező hónapokban, többek között az EU többéves költségvetési kerete forrásainak felhasználásáról; az euró jövőjéről és a magyarországi bevezetésének kérdéseiről; a német és a portugál nagykövetet pedig a két ország soros uniós elnöksége eredményeinek értékelésére kérik majd fel.