Új fegyvere van az ukránoknak – már be is vethették

Hírek2024. máj. 22.D.J.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) nyilvánosságra hozta, hogy a nagy hatékonyságú Sea Baby haditengerészeti drónoknak elkészült a legújabb változata, amely Grad rakéták kilövésére is alkalmas – írta meg a Kyiv Independent.

Az SBU által használt haditengerészeti drónok már több orosz hadihajót is eltaláltak, viszont a korábbi változatokat kamikaze drónként használták, azaz becsapódáskor vagy a célpont közvetlen közelében felrobbantak.

Az SBU forrása szerint az új fegyverrendszer már bevetésre került orosz állások ellen többek közt Mykolaiv közelében is.

„Ez a technológiai megoldás máris kifejezetten jó eredményeket mutat” - mondta a forrás anélkül, hogy további részleteket közölt volna a támadásról. „Vagyis újabb meglepetések várnak az ellenségre” - tették hozzá.

Az elmúlt hónapokban Ukrajna fokozta a megszállt Krím elleni támadásait, és hazai gyártású tengeri drónokkal és nagy hatótávolságú rakétákkal vette célba a Fekete-tengeren és környékén lévő orosz katonai eszközöket.

2024. február elejéig az orosz fekete-tengeri flotta hadihajóinak 33 százalékát tette harcképtelenné Ukrajna - jelentette nemrég az ukrán fegyveres erők stratégiai kommunikációs központja.