Háború: Új gyógyszerrel gyógyulhatnak az ukrán katonák

Hírek2024. jan. 25.H.A.

Az utóbbi években egyre szélesebb körben ismertté vált ketamin terápia többek között az ukrán katonáknak is segít megküzdeni a harctéren elszenvedett mentális traumákkal.

A disszociatív érzéstelenítőszerek csoportjába tartozó ketamint az 1950-es években, Amerikában szintetizálták először, majd nem sokkal később a legszigorúbban ellenőrzött besorolásba került egy sor másik szerrel együtt - számol be az Economist.

Ezután nagyrészt érzéstelenítésre használták orvosi műtétek alatt.

A 2000-es évek elejétől kezdve azonban újraindultak a kutatások, miután felfigyeltek a ketamin hatékony antidepresszáns hatására, főként olyan esetekben, amikor a páciensnek nem segített semmilyen más gyógyszeres terápia.

Az utóbbi 10 évben pedig a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) és a szorongás tüneteinek csökkentése miatt vált kutatottá a ketamin.

Ukrajnában  2017-óta a ketamin legálisan használható különböző mentális zavarok kezelésére. Az egyetlen ketamin terápiát is nyújtó kijevi magánklinika vezetője, Dr. Vladislav Matrenitsky tapasztalatai szerint egyre több harctéri traumával küzdő katona fordul meg a rendelőjében.

A sikeres kezelések sorát gyarapítja Ihor Kholodilo esete is, akit egy orosz rakéta talált el vezetés közben.

Az orvosok megmentették a szívét és a látását, de a támadás után kialakult dadogásával és rémálmaival nem tudtak mit kezdeni. Már egy 40 perces kezelés után jelentősen javult a beszéde, a hatodik alkalomra pedig elmúltak a rémálmok és az állandó szorongás is.

A kezelés során a pszichiáter végigkíséri a módosult tudatállapotban lévő pácienst, és segít neki feldolgozni a múltbeli tapasztalatait.

Dr. Matrenitsky tapasztalatai szerint a páciensek egy harmadánál kiemelkedően hatékony, egy harmadánál pedig hatékony a ketamin terápia PTSD kezelésében.

Az olyan nem kívánt hatások, mint a pánikrohamok pedig ritkák.

Mindezek mellett fontos megemlíteni, hogy míg a ketamin indokolt és hatékony gyógyszer bizonyos esetekben, a rekreációs célú fogyasztása az addiktív természete miatt komoly veszélyeket rejt - írja a lap.