Háború: kivéreztetik az oroszokat a keleti frontnál

Hírek2024. jan. 25.D.J.

Ez történt az ukrán háború 700-dik napján:

- Avdijivka polgármestere, Vitalij Barabash elmondta, hogy orosz erők hatoltak be a szétbombázott városba, de visszaszorították őket. A településen mintegy 32 ezer ember élt, mielőtt Oroszország megkezdte teljes körű invázióját Ukrajnában.

Ukrán források állítják: Avdijivka védői roppant hatékonyan örlik fel az ellenséges támadásokat.

A városnál folyó harcoknál az oroszoknak tízszer nagyobbak a veszteségei, mint az ukránoknak.

- Lezuhant egy orosz katonai szállító repülőgép a határ menti Belgorod régióban - közölte az orosz védelmi minisztérium. A fedélzeten tartózkodó mind a 74 ember meghalt.

A minisztérium szerint a repülőgép 65 ukrán hadifoglyot szállított, akiket kicseréltek volna.

A minisztérium hozzátette, hogy az Iljusin Il-76-os gép fedélzetén volt még a hatfős személyzet és három orosz katona.

- Ukrajna nem erősítette meg és nem is cáfolta, hogy a csapataik lőtték ki a gépet, de azt mondta, hogy Moszkva "szándékosan veszélyeztette" a hadifoglyok életét és biztonságát azzal, hogy nem figyelmeztette Kijevet a gép útvonaláról a csere előtt.

- Két ember meghalt és nyolc megsebesült a keleti frontvonalhoz közel fekvő Hirnyk városában, miután egy orosz rakétatámadás egy lakónegyedet ért - közölte Vádim Filascskin donyecki területi kormányzó.

Hirnyk északnyugatra fekszik Marjinka várostól, amelyet még mindig Ukrajna tart, de az orosz erőkkel folytatott több hónapos harcok után szinte teljesen elpusztult.

- Egy dróntámadás az ukrajnai fekete-tengeri Odessza kikötője ellen egy embert megsebesített és tüzet okozott - közölte a regionális kormányzó. A támadás lakásokat rongált meg a városban.

- Grant Shapps brit védelmi miniszter szerint a szövetségeseknek "növelniük" kell az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás összegét. A Politico című lapban Shapps így fogalmazott: "Ukrajna hihetetlen munkát végzett a megszállók visszaverésében.

Visszafoglalta az Oroszország által ellopott területek 50 százalékát... de Kijevnek több támogatásra van szüksége - és nem csak az Egyesült Királyságtól".