Új kkv-hitelforrást kap Magyarország az Európai Befektetési Banktól

Hírek2018. jún. 18.Növekedés.hu

Összesen 1,4 milliárd euró forrást szavazott meg az Európai Befektetési Bank kkv-k fejlesztésére hat országban, köztük Magyarországon. A világ legnagyobb multinacionális bankja több magyar projektet is finanszíroz, melyekre tavaly 700 millió euró forrást nyújtott. Többek között erről is beszélt Baranyay László, a bank igazgatótanácsának tagja a Magyar Közgazdasági Társaság fórumán. A kkv-k fejlesztésére szánt 1,4 milliárd euró (kb.627 milliárd forint) új hitelkeretből részesülő hat ország (Magyarország, Ausztria, Lengyelország, Olaszország, Örményország és Montenegró) munkahelyteremtésre és a versenyképesség növelésére kapja a forrást – áll az Európai Befektetési Bank (EIB) igazgatótanácsának döntéséről szóló közleményben.

Hazánkban az EIB tavaly is főleg a kkv-kat segítő projekteket, különböző városi fejlesztéseket és az ország versenyképességének javítását célzó programokat finanszírozott 702 millió euró értékben,
emellett a bankcsoporthoz tartozó Európai Befektetési Alap (EIF) 70 millió euró összegű befektetést és garanciát nyújtott különböző magyarországi projektekhez. A most 60 éves EIB tevékenységéről Baranyay László, az igazgatóság tagja tartott előadást a Magyar Közgazdasági Társaság Európai Uniós szakosztályának fórumán. Baranyay hangsúlyozta, hogy a ma már 590 milliárd euró mérlegfőösszegű bank 1958-ban kezdte meg tevékenységét, és azzal a céllal hozták létre, hogy segítse az európai konszolidációs folyamatot.
Az EIB a világ legnagyobb multinacionális pénzintézete, amelynek aktivitása kétszer nagyobb mint a Világbanké, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankhoz képest pedig nyolcszoros ez a szorzó.
Magyarország 1991 óta tagja a szervezetnek, jjelenleg 9,3 milliárd euró a kitettsége, melynek zöme állami hitel. Az EIB nem fizet osztalékot és nem vesz ki profitot, hanem átforgatja az Európai Befektetési Alapba (EIF), amely 60 százalékban tulajdonos az intézményben. Az alap kkv-k forrásaival kapcsolatban ezen az oldalon talál bővebb információt.
A bank fő célkitűzése a stabil növekedés erősítése és a foglalkoztatottság emelése, amit többek között az uniós forrásokkal kombinált hitelkerettel segít Magyarországon.
Emellett részt vesz olyan innovációs beruházásokban is mint például a szegedi lézerközpont, de több infrastrukturális projektet (pl. autópálya-építések, metrófelújítás) és egyetemfelújításokat (pécsi egyetem, testnevelési egyetem) is támogat. Szabó Anna