Újabb 500 ezer újoncot sorozna be Moszkva - ukrán források szerint

Hírek2023. jan. 7.Sz.A.

Az úgynevezett részleges mobilizáció során behívott 300 ezer újoncon kívül további 500 ezer férfit soroznának be az orosz hadseregbe - az ukrán katonai hírszerzés szerint. Közben a zsoldosokból álló orosz Wagner-csoportban szolgáló elítéltek egy részének már törölték a büntetését, mert hat hónapot szolgáltak a fronton. A csoport tagjai közül sokan életüket vesztették.

Már januárban sor kerülhet mintegy 500 ezer újonc behívásának bejelentésére, ami az októberi részleges mozgósítás során besorozott 300 ezer főn felül értendő - mondta Vadim Skibitszkij, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője. 

Az ukránok szerint tavasszal és nyáron hatalmas offenzívára készül az orosz hadsereg az ország déli és a keleti részén. A kiképzéshez szükséges idő miatt kerülhet sor akár már január közepén a mobilizáció előkészítésére.

Vlagyimir Putyin elnök korbban már cáfolta, hogy újabb mozgósítás készülne, szerinte értelmetlen erről beszélni, mivel a korábban besorozottak felét még nem is küldték ki az ukrán frontra. Az októberi részleges mobilizáció előtt egy hónappal is tagadták Moszkvában a behívások tervét - írja a The Guardian beszámolója.

Az ortodox karácsony idejére bejelentett tűzszünet ellenére is zajlottak harcok Herszonban és a keleti donyecki régió frontján.

Orosz források szerint az ukrán haderő nem tartotta be a tűzszünetet, melyet Moszkva egyoldalúan hirdetett meg a karácsony napjára, de ukrán források szerint az orosz haderő támadta rakétákkal Kramatorszk városát, egy lakónegyedet, ahol 14 lakás megsérült.

Az orosz-ukrán háború térképen

Az orosz mobilizáció kiterjesztésének jelentős a politikai kockázata, már az előző behívó is népszerűtlennek bizonyult, több tüntteésre is sor került, és sokan elemenekültek az országból - a legtöbben Finnországba és Grúziába.

- Ha az orosz haderő veszít, Putyin összeomlik - véli Skibitszkij, aki szerint a következő hat-nyolc hónapban a döntő ütközeteket vívják majd a frontokon.

Egy visszavonult orosz tábornok, Andrej Guruliov, a Duma képviselője szerint nem megalapozott, hogy a következő fél évben újabb mobilizációt jelentene be Moszkva. 

A korábbi újoncok jelentős része ugyanis még kiképzést kap, és nem került ki a frontra.

A háború menetében nagy változást hozhat, amennyiben Fehéroroszország is belépne hadviselő félként, mert az északi határra kellene ukrán csapatokat nagyobb számban vezényelni, hogy Kijevet védeni tudják. Az ország bevethető hadereje jelenleg 45 ezer főre tehető.

Az orosz haderő mintegy 15 ezer főt állomásoztat Fehéroroszországban jelenleg, tavaly februárban, az invázió megindításakor ez a létszám magasabb volt, mégsem sikerült Kijevet bevenniük.

- Azóta az ukrán haderő megerősítette a védelmét északról - számolt be a The Guardian helyszíni tudósítója.

A háború tíz hónapja alatt több ezer orosz elítélt is szolgálatot teljesített az ukrán fronton, közülük már többnek lejárt a hat hónapos szolgálati ideje, így kegyelemben részesült. Az elítéltek nagy része a Wagner-csoport tagjaként harcol.

A zsoldosokból álló katonai csoport tagjai közül sokan életüket vesztették, december végén például egy olyan szálláshelyen ütöttek rajta az ukránok, ahol a zsoldosok egy része lakott.