Lerántották a leplet az orosz zsoldosokról

Elemzések2022. máj. 12.D.J.

Putyin eltitkolt alakulatának, a Wagner-csoportnak az egyik volt tagja könyvet írt a háborús élményeiről. Egy olyan esetről is nyilatkozott, amelynél az amerikai hadsereg orosz katonákat bombázott.

Bár Marat Gabidullin már 2019-ben kilépett az orosz zsoldosok közül, néhány hónappal az ukrán invázió előtt újra kapott egy megkeresést. Egy toborzó felajánlotta, hogy harcoljon velük Ukrajnában. Gabidullinnak azonban esze ágában sem volt csatlakozni.

Látta közelről az orosz haderőt és tudta, hogy nincsenek felkészülve egy ilyen konfliktusra.

Később a fülébe jutott, hogy a katonák közül többen meglepődtek, hogy nem rongyos milíciákkal, hanem jól felszerelt haderővel találták magukat szemben.

Szíriai pokol

Marat Gabidullin élete már azelőtt színes volt, hogy bekerült volna a hírhedt Wagner csoportba. Öt évet húzott le az egyik orosz ejtőernyős alakulatnál, majd egy gyilkosság miatt három évig börtönben ült. A büntetés miatt a hadseregbe nem térhetett vissza, viszont az orosz zsoldosok tárt karokkal várták. Az előélete ott senkit nem érdekelt.

A Wagner csoport, amely papíron valójában nem is létezik, minden bizonnyal még 2014-ben jött létre. A tagjaik először a kelet-ukrán szakadárokat segítették. Egyes nyugati források úgy sejtik, hogy az alakulatot Putyin egyik jobbkeze, egy befolyásos üzletember, Jevgenyij Prigozsin pénzeli.

Marat Gabidullin egy évvel a csoport megalakulása után csatlakozott a zsoldosokhoz. Rá nem sokra Szíriába küldtek őket.

Az orosz hadsereg nagyrészt a levegőből szórta a bombáit, miközben lent a terepen Putyin öklei a különféle zsoldos szervezetek voltak. Sejthetően a Wagner csoportnak jóval nagyobb volt a vesztesége, mint az orosz haderőnek. Az embereik közül egyes becslések szerint úgy négyszázan haltak meg Szíriában.

Maga Gabidullin ott volt az egyik legvéresebb ütközetekben.

Fel is bosszantotta, hogy a „középszerű” orosz hadsereg tábornokai kaptak kitüntetéseket olyan akciókért, amelyeket valójában a Wagner csoport teljesített.

Hat éve a Latakia kikötőtől nem messze a hegyekben harcoltak, amikor egy gránát robbant Gabidulli háta mögött. Egy hétre kómába esett. Az egyik veséjét el is kellett távolítani. Később a hallása is megromlott, mégis ment vissza harcolni, így a saját szemével látta a Khasham-i csatát, amelynek során az amerikaiak a kormánypárti erőket bombáztak.

Az összecsapás alatt - ahogy már az akkori beszámolókból is kiderült - több száz orosz zsoldos veszthette el az életét.

Nem lett volna szabad ott lennünk. A vezetésünk elrontotta. Az amerikaiak pontosan tudták, hogy hol vagyunk

mondta Gabidullin. Szíria után végül újabb bevetések jöttek: a Közép-afrikai Köztársaságban és Líbiában is voltak műveleteik. A fizetésük kiemelkedő volt. Átváltva úgy havi 1 millió forintot kerestek. Bár több jelentés is arról számolt be, hogy olykor kegyetlenül bántak a foglyaikkal, Gabidullin állítja, hogy ilyen visszaéléseket a saját szemével nem látott.

Bár, azt is hozzátette, hogy egy ilyen "árnyékhadseregnél" sajnos lehet számítani rá, hogy néhány tag bűncselekményeket követ el.

Mindez akár persze kitaláció is lehetne, de nem erről van szó. Azt, hogy Gabidullin harcolt a Wagner csoportban a Reuters független forrásokra támaszkodva meg tudta erősíteni.

Először még 2016-ban merült fel benne, hogy az élményeit papírra veti, mikor egy gránát majdnem elvette az életét. A felépülése alatt Tolsztojt lapozgatott, ami külön kedvet hozott neki az íráshoz.

A tudomása szerint a Wagner-csoport több tagja is készített emlékiratokat, de a publikálástól mindannyian félnek, mert tartanak a következményektől. Ő is visszakozott már egyszer, még 2020-ban, a héten viszont több nemzetközi piacon is megjelenik a könyve, köztük Olaszországban és Franciaországban is.