Újabb jelentős kutatás-fejlesztési beruházással erősödik a hazai szoftveripar

Hírek2024. máj. 8.Növekedés.hu

A német tulajdonú evosoft Hungary Kft. 8,4 millió eurót ruház be nagyszabású K+F projektjébe. A 75 új munkahelyet teremtő beruházás szervesen illeszkedik a kutatás-fejlesztés fókuszú magyar befektetésösztönzési stratégiába, amelynek célja, hogy támogató környezetet biztosítson az innovatív fejlesztések számára.

Az evosoft Hungary Kft. a Siemens Advanta tagjaként évek óta

Magyarország vezető szoftverfejlesztő vállalata,

és kiemelkedő szerepet tölt be a Németország felé irányuló szoftverexportban.

Az előkelő pozícióját folyamatos beruházásokkal biztosító vállalat fejlesztése a legújabb generációs hajtástechnikai termékcsaládhoz kapcsolódik, amely lehetővé teszi a virtuális beüzemelést még a tényleges fizikai munkálatok megkezdése előtt.

Ezzel a piacon már elérhető innovatív megoldással idő- és költséghatékony módon valósítható meg különböző gyártóegységek üzembe helyezése, miközben a termelékenység is növelhető.

A 8,4 millió euró volumenű projekt két helyszínen,

Budapesten és Miskolcon összesen 75 új munkahelyet teremt.

Az evosoft Hungary projektje korábban

elnyerte „Az év innovatív termék befektetése díjat”

a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség „Év befektetője” gáláján.

Olyan támogató környezetet szeretnénk létrehozni hazánkban, hogy az ide települő gyárak számára magától értetődő legyen, hogy erőteljes kutatás-fejlesztési tevékenységet folytassanak

– emelte ki a beruházás kapcsán Joó István kormánybiztos, a HIPA vezérigazgatója. Mint fogalmazott, a Nemzetközi Valutalap (IMF) adatai alapján jó úton járunk, ugyanis az IMF definíciója szerint a HIPA által támogatott projektek közel 70%-ának fókuszában a kutatás-fejlesztés, illetve a high-tech szektor szerepel.

A déli régiók fejlesztésén a sor

Nem ritka, hogy egy vállalat több országban rendelkezik szoftverfejlesztő központtal, így hatalmas küzdelem folyik az evosoftéhoz hasonló beruházásokért is.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy a HIPA által nyújtott támogatások meggyőzzék a vállalatok menedzsmentjét, hogy egy ilyen projektnek Magyarországon van a legjobb helye. A felsőoktatási és szakképzési rendszereinket is úgy alakítottuk át, hogy a kutató-fejlesztői igényeket megfelelő munkaerővel tudjuk kiszolgálni, tette hozzá a vezérigazgató.

Az elmúlt években fontos célkitűzésünk volt, hogy a keleti és északi régiók ipara fejlődjön. Most a déli területek vannak soron, ennek egyik első megtestesülése a tavaly bejelentett BYD-beruházás

– mondta Joó István.

Noha az utóbbi időben a keleti országokból érkezett tőke játszott domináns szerepet, az evosoft példája is mutatja, hogy a hagyományos nyugati befektetői kapcsolatok továbbra is élénkek.

Ezt támasztja alá a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara legfrissebb felmérése is, amely alapján ötből négy német vállalat ismételten Magyarországot választaná befektetési helyszínként.