Újabb kedvezményekkel indul a magánszemélyek tagdíj-megállapítási időszaka a NAK-nál

Hírek2021. okt. 1.Növekedés.hu

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) magánszemély (őstermelő és egyéni vállalkozó) tagjai számára 2021. október 15-én kezdődik a tavaszról elhalasztott tagdíj-megállapítási időszak, a tagdíjat 2021. november 30-ig kell befizetni. A tagság részéről felmerült kérések és az eddigi tapasztalatok alapján újabb kedvezményeket vezet be a NAK, amelyek egyúttal az adminisztrációt is csökkentik.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Elnökségének döntése értelmében a 2021. évi tagdíj-megállapítás két ütemben zajlik. Az árbevétel alapú tagdíjat fizető tagok közül az év első felében (2021. május 1. és június 15. között) került sor a gazdálkodó szervezetek tagdíj-megállapítására.

Az őstermelők és egyéni vállalkozók esetében ez 2021. október 15-én veszi kezdetét. Az érintettek 2021. november 15-ig tekinthetik meg a NAK portálján keresztül elérhető e-Iroda fiókjukban a Kamara által számukra megállapított 2021. évi tagdíjat. Azoknak az őstermelőknek, akiknek 2019. évi nettó árbevétele nem érte el a 600 ezer forintot, a NAK postai csekket küld a 2.000 forintos tagdíjról. A tagdíj befizetésének határideje 2021. november 30.

A tagságtól érkezett visszajelzések és az eddig tapasztalatok alapján újabb kedvezmények bevezetéséről döntött a NAK Országos Küldöttgyűlése. Az idei évtől – a jövedéki adóhoz hasonlóan – a bevallott és megfizetett népegészségügyi termékadó (NETA) összegével is csökkenthető a tagdíjfizetés alapját képező árbevétel.

Már több éve érvényben lévő kedvezmény, hogy azon kamarai tagok, akiknek agrárgazdasági tevékenységből származó nettó árbevétele nem éri el a teljes árbevételének 33 százalékát, kérhetik, hogy a tagdíjfizetési osztályba sorolás csak az agrárgazdasági tevékenységből származó árbevétel alapján történjen.

Ezt az arányt eddig csak kérelemre lehetett 50 százalékra emelni, a jövőben azonban ezt már mindenki automatikusan igényelheti - tehát az 50 százalékos agrártevékenységi arányt meg nem haladó, arányosítási kedvezménnyel élők ezt már külön jóváhagyás nélkül is megtehetik. Ezzel gyorsul az ügyintézés, és mérséklődnek az adminisztrációs terhek.

Szintén a bürokráciacsökkentést szolgálják a tagdíjkedvezmény-igazolások szabályainak, összeghatárainak módosításai. Azokat a kedvezmény igénybevételére jogosító tételeket, amelyek a tag könyveléséből, kimutatásaiból egyértelműen meghatározhatók (ilyenek például az agrártámogatások, a jövedéki adó vagy a tárgyi eszköz levonások), 300 millió Ft-ot meg nem haladó árbevétel esetén igazolhatja könyvelő, adószakértő vagy adótanácsadó. Ez az értékhatár eddig 50 millió Ft volt.

Továbbá, ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által a NAK részére szolgáltatott árbevétel adat és a tényleges árbevétel között eltérés van, akkor – ha a NAV által közölt bevétel nem haladja meg az 50 millió Ft-ot – azt könyvelő, adószakértő vagy adótanácsadó is igazolhatja, csak e felett van szükség könyvvizsgáló bevonására, vagy hatósági (NAV) igazolás beszerzésére.

A kisvállalati adózási formát (KIVA) alkalmazó tagokról a NAK csak bevétel adatot kap, nem pedig a tagdíj-megállapítás alapjául szolgáló nettó árbevétel adatot, így csak ez alapján tudja meghatározni a tagdíjfizetés alapját. Amennyiben a kettő között különbség van (mert például a tag tárgyi eszközt is értékesített), úgy az érintett az Igazságügyi Minisztérium Elektronikus Beszámoló Rendszer portálján közzétett eredménykimutatás benyújtásával igazolhatja nettó árbevételét.