Újabb szankciók Kínával szemben - Amerikai nyomásra lépett Hollandia

Hírek2023. márc. 9.MTI

A holland kormány korlátozásokat vezet be a félvezetőgyártás legspecifikusabb technológiáira vonatkozóan, a döntés közvetlenül érinti a holland ASML technológiai óriásvállalat azon jogát, hogy külön kiviteli engedély nélkül exportáljon termékeket Kínába - írta az NlTimes hírportál csütörtökön.

Az ASML a chipgyártásban használt fotolitográfiás gyártástechnológia egyik fejlesztője és a többi között

a Samsung és az Intel egyik fontos beszállítója.

Az exportkorlátozás kizárólag az ASML mikrocsipekre finom részleteket nyomtató mély ultraibolya (DUV) litográfiai rendszereinek értékesítést érinti, így a vállalat nem tart negatív pénzügyi következményektől.

Liesje Schreinemacher külkereskedelemért felelős miniszter a holland parlamentnek írott feljegyzésében hangsúlyozta, hogy az exportkorlátozás célja

annak megakadályozása, hogy a holland áruk hozzájáruljanak a nemkívánatos végfelhasználáshoz,

például katonai bevetéshez vagy tömegpusztító fegyvereknél történő alkalmazásukhoz, továbbá meg kívánja előzni a nemkívánatos hosszú távú stratégiai függőségeket, valamint fenntartani a holland technológia vezető szerepét a mikrochipgyártásban.

Hozzátette, hogy az exportengedélyek iránti kérelmeket "eseti alapon, e három elv alapján" vizsgálják majd felül. Schreinemacher szerint a korlátozásokra a "technológiai fejlődés és a geopolitikai kontextus" miatt volt szükség.

Bár az ASML-t név szerint nem említette a levél, Schreinemacher külön kiemelte a DUV-technológiák védelmének szükségességét.

Ezek a technológiák, egyes máshol előállított, fejlett technológiákkal kombinálva, létfontosságú szerepet játszanak a fejlett félvezetők gyártásában

- írta.

Különösen az Egyesült Államok szorgalmazta, hogy Hollandia jelentősen korlátozza a chiptechnológia Kínába irányuló exportját.

Sajtóértesülések szerint az amerikai kormány már januárban megállapodást kötött erről Japánnal és Hollandiával. 

A holland kormány már korábban, 2020-ben is korlátozta egyes műszaki termékek exportját Kínába.