Újabb szomszédos országban tiltották be az állatok szőrméért történő tenyésztését

Hírek2020. jan. 6.Növekedés.hu

A szlovák parlament döntése nyomán 2021-től tilos lesz állatokat a szőrméjükért tenyészteni az országban, kivéve a már működő farmokat, amelyek 2025-ig kapnak haladékot.

A pozsonyi törvényhozás a Humánny Pokrok (nagyjából emberséges fejlődést jelent) nevű állatvédő szervezet márciusban elkezdett kampányát követően tűzte napirendre a kérdést. A civil szervezet által egy nyércfarmról nyilvánosságra hozott videó és képek nagy felháborodást váltottak ki, több mint 76 ezren írták alá a tiltást támogató online petíciót. A Fur Free Alliance szerint ezzel az ország második legtámogatottabb internetes aláírásgyűjtése lett, a lakosság 1,4 százaléka fejezte ki egyetértését.

A nemzetközi állatvédő ernyőszervezet adatai szerint az országban nyolc telepen tartanak nyulakat a szőrükért, továbbá egyetlen, akár ötezer állatot befogadni képes nyércfarm található – kizárásos alapon tehát ezen az észak-szlovákiai telepen készülhettek az ominózus felvételek. Ezeken az látszik, hogy a vidramenyétnek is nevezett, a természetben rendkívül mozgékony állatokat kicsi, ürüléktől mocskos ketrecekben tartják, és sokuk testét nyílt sebek borítják.

A 150 fős szlovák parlamentben 107-en szavazták meg a jogszabályváltozást. A Fur Free Alliance szerint Szlovákia a 15. európai ország, ahol tilos lesz állatokat a szőrméjükért tartani. Térségünkben Csehországban, Ausztriában és a délszláv államokban már korábban így döntöttek, Magyarországon és Romániában ugyanakkor továbbra is legális ez a tevékenység.

Olyannyira, hogy ha minden igaz, Magyarországon, Komáromban működik Európa legnagyobb csincsillafarmja, amelynek tulajdonosa egyben a világ legnagyobb tenyésztetője. (Igaz, az utóbbi években jelentősen visszaesett az árbevétele). Neki és beszállítóinak egyelőre valószínűleg nem kell aggódniuk, ha a Magyar Szőrmeipari Szövetség híreiből indulunk ki, legutóbb 2008-ban merült fel komolyabban a magyarországi tiltás kérdése.