Ukrajna hatalmas bajban van - egyre nehezebb katonákat szerezni a hadseregbe

Hírek2024. máj. 19.D.J.

Ez történt az ukrán háború 815-dik napján:

- Az utóbbi két évben nagy változás állt be. Amikor Oroszország elindította az invázióját a férfiak özönlöttek a toborzóközpontokba, hogy önkéntesnek jelentkezzenek. Néhányan csalódottak voltak, hogy nem hívták be őket azonnal. A hazafias lelkesedés azonban alábbhagyott, ahogy egyre nagyobbra nőtt az áldozatok száma. 

Szombaton Kijev kénytelen volt egy megosztó mozgósítási törvényt életbe léptetni. A jogszabály, amelyet az eredeti tervezethez képest felhígítottak, megkönnyíti az ország minden sorkötelesének azonosítását. Emellett ösztönzőket is biztosít a katonáknak, például készpénzjutalmat vagy pénzt ház- és autóvásárlásra.

Zelenszkij pénteken két másik törvényt is aláírt, amelyek lehetővé teszik, hogy a foglyok is beléphessenek a hadseregbe. Emellett ötszörösére emelték a behívó alól kibújók bírságát.

- Ukrajna szerint az oroszok civileket céloztak szombaton az északkeleti Harkiv régió két városában. Az ukrán ügyészség közölte, hogy potenciális háborús bűncselekményként vizsgálják a regionális főváros, Harkiv egyik lakónegyedére mért orosz légicsapást, amelyben hat civil megsebesült, köztük egy 13 éves lány, egy 16 éves férfi és egy nyolcéves gyermek. Moszkva tagadja, hogy szándékosan civileket támadna.

- Vovcsanszkban, az orosz határtól mindössze 5 kilométerre fekvő városban az ukrán ügyészség szerint az orosz csapások megöltek egy 60 éves nőt és megsebesítettek három másik civilt. Két civil akkor halt meg, amikor autóval próbálták elhagyni Vovcsanszkot - közölte a harkivi területi ügyészség.

"A harc Vovcsanszk térségében folytatódik" - közölte az ukrán fegyveres védelem. A mára nagyrészt romokban heverő városban mindössze 100 lakos maradt.

- A határ túloldalán, az oroszországi Belgorod régióban a moszkvai védelmi minisztérium közölte, hogy erői lelőttek egy Ukrajna által kilőtt Tochka-U rakétát. Egy hasonló rakéta okozta a múlt héten egy belgorodi lakóház összeomlását, amely legalább 15 ember halálát okozta - közölte Oroszország. Szombaton késő este Vjacseszlav Gladkov belgorodi területi kormányzó közölte, hogy ukrán dróntámadásban megsérült egy nő és egy férfi Petrovka faluban.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Harkiv térségben az orosz támadás ellen harcoló csapatok sikereiről számolt be. Éjszakai videóbeszédében azt mondta, hogy az ukrán erők biztosabb lábakon állnak. "A megszálló elveszíti gyalogságát és felszerelését, ami kézzelfogható veszteséget jelent, pedig - akárcsak 2022-ben - gyors előrenyomulásra számított a földünkön" - mondta Zelenszkij. Megjegyzései egy nappal azután hangzottak el, hogy figyelmeztetett: Kijev csak a negyedével rendelkezik a frontvonal megtartásához szükséges légvédelemnek.

- Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy erői szombaton elfoglalták a harkivi területen lévő Sztarickij falut, nyolc nappal azután, hogy megkezdődött az újabb orosz előrenyomulás a térségben.

- Zelenszkij elmondta, hogy erői visszavertek egy támadást délebbre, a keleti donyecki területen, Chasiv Yar környékén, amely város az orosz hadjárat egyik fő célpontjának számít.

"Katonáink több mint 20 egységnyi megszálló páncélozott járművet semmisítettek meg" - mondta.

- A déli Herszon régióban lévő Sztanyiszlav faluban Olekszandr Prokudin kormányzó elmondta, hogy egy orosz dróncsapás megölt egy 40 év körüli férfit és megsebesített egy nőt. A harctéri beszámolókat nem lehetett azonnal ellenőrizni.