Ukrán háború: vérfürdő keleten - félezernél is több orosz halott egyetlen nap alatt

Hírek2023. nov. 8.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 622-dik napján:

- Olekszandr Tarnavszkij, a délkeleti szektorban harcoló ukrán csapatok parancsnoka arról adott hírt, hogy az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz TOSZ-1-es termobárikus rakéta-sorozatvetőt és két önjáró tarackot. Közölte, hogy az ukrán rakéta- és tüzérségi egységek

egy nap alatt 1322 feladatot teljesítettek, aminek következtében az ellenség vesztesége elérte az 583 főt.

- Az ukránoknak a hadiállapot miatt törvény szerint most nincs lehetőségük politikai kampányt folytatni és választásokat tartani - jelentette ki Petro Porosenko volt ukrán államfő, az ellenzéki Európai Szolidaritás párt vezetője kedden a Facebookon.

"Ahhoz, hogy legyőzzük Oroszországot, rendkívüli egységre van szükségünk, mind az ukránok, mind a világ részéről. Egyesülni azt jelenti, hogy cselekedni. Cselekedni az állam védelmében és átfogó segítséget nyújtani az ukrán fegyveres erőknek" - fejtegette a politikus bejegyzésében.

- A fogságba ejtett orosz katonák nagy száma miatt a közeljövőben új hadifogolytábor nyílik Ukrajnában - számoltak be az "Élni akarok" elnevezésű, az ukrán védelmi minisztérium által indított projekt központjának munkatársai kedden a Telegramon.

A kiadott közleményben hozzátették, hogy ezzel párhuzamosan egy másik tábor létesítésének előkészítése is zajlik.

- Az ukrán hatóságok eddig 190 gyermeket evakuáltak a Harkiv megyei Kupjanszk környékéről, hogy megvédjék őket az orosz hadsereg ágyúzásaitól - közölte Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója kedden a Telegramon. 

A tisztségviselő hozzátette, hogy a gyermekek kimenekítése tovább folytatódik. Szavai szerint az elmúlt 24 órában az orosz hadsereg változatlanul támadásokat hajtott végre Harkiv, Izjum, Csuhujiv, Bohoduhiv és Kupjanszk térségében polgári infrastrukturális létesítmények ellen.

A harkivi régió több mint 17 települését vették tűz alá - írta.

- Az ukrán hadsereg közölte, hogy felkészültek a kulcsfontosságú keleti frontvonalon fekvő Avdijivka város elfoglalására irányuló újabb orosz kísérletre.

Az ukrán vezérkar kedd esti jelentésében közölte, hogy erői 15 támadást vertek vissza az északkeleti Kupjanszk közelében és 18 támadást Marjinka közelében.

Kilenc támadást vertek vissza Avdijivkában és környékén.

- Erős robbanás történt kedden az oroszországi Rosztovi területhez tartozó Taganrog repülőterén, amely katonai repülőgépeknek ad otthont - közölték ukrán hírforrások és orosz tisztviselők.

- Egy újonnan épített orosz haditengerészeti korvett "szinte biztosan" megsérült, miután a Krímben csapást mértek rá - közölte a brit védelmi minisztérium egy hírszerzési jelentésben.

A november 4-i ukrán támadás az Askold cirkálót érte, amely még nem állt szolgálatba.

"Az, hogy Ukrajna képes a krími hajóépítési infrastruktúrát eltalálni, valószínűleg arra készteti Oroszországot, hogy fontolóra vegye a frontvonaltól távolabbra való áthelyezést, ami késlelteti az új hajók átadását" - áll a jelentésben.

- Az amerikai hadseregnek szüksége van arra, hogy a Kongresszus jóváhagyjon 3,1 milliárd dollárt 155 mm-es tüzérségi lövedékek vásárlására és a gyártás bővítésére, hogy gyorsan pótolni tudja az Ukrajnába és most Izraelbe irányuló szállítmányok miatt kimerült készleteket - mondta a hadsereg egyik tisztviselője.

- Ukrán drónok támadtak a Fekete-tenger és az elcsatolt Krím félsziget felett kedden - közölte a moszkvai védelmi minisztérium.